Brussels Airlines neemt afscheid van haar AVRO RJ

Redactie Commerciële luchtvaart 0 Comments

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 28 oktober neemt Brussels Airlines definitief afscheid van haar allerlaatste AVRO RJ vliegtuig. Met vlucht SN2720 Genève – Brussel die zal landen op Brussels Airport voert het toestel de allerlaatste lijnvlucht uit voor het definitief de geschiedenisboeken in gaat.

De AVRO, geproduceerd door de Britse constructeur British Aerospace, speelde een belangrijke rol in de groei van Brussels Airlines. Toen Brussels Airlines vijftien jaar geleden werd opgericht bestond de vliegtuigvloot uitsluitend uit 32 toestellen van de AVRO familie (12 AVRO RJ 100, 14 RJ 85 en 6 Bae146) die werden overgenomen van Sabena-dochter DAT. Sindsdien vlogen 31,5 miljoen passagiers aan boord van een Brussels Airlines AVRO vliegtuig naar diverse Europese bestemmingen.

Meer dan 500 Belgische piloten en een duizendtal Cabin Crew Members startten ooit hun carrière aan boord van het viermotorige vliegtuig. Enkele honderden vliegtuigtechnici van Brussels Airlines zorgden al die tijd voor het onderhoud dat grotendeels in-house gebeurde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In oktober 2008 verliet de laatste AVRO/Bae 146 de vloot, in 2014 was het de beurt aan de laatste AVRO RJ 85 en nu eind oktober neemt Brussels Airlines afscheid van het nu nog enige resterende lid van de familie, AVRO RJ 100 met registratie OO-DWD. De allerlaatste lijnvlucht brengt passagiers in de voormiddag naar Genève  en van daaruit ‘s avonds naar Brussels Airport. Leuk om weten is dat de allereerste Brussels Airlines vlucht in 2002 ook Genève als bestemming had. Zou dat nu toeval zijn?

Tekst: redactie

Foto’s: Brussels Airlines

Opening Academiejaar Koninklijke Militaire School

Redactie Militaire luchtvaart 0 Comments

Net zoals dat gebeurt bij de burgeruniversiteiten, werd ook bij de universiteit van Defensie het academiejaar 2017-2018 plechtig geopend. Heel wat prominenten, maar ook ouders en vrienden van de nieuwe studenten van de Koninklijke Militaire School werden op 5 oktober uitgenodigd voor een voorstelling en parade op de Esplanade van het Jubelpark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De indrukwekkende triomfboog in het Jubelpark, die begin vorige eeuw gebouwd werd in opdracht van koning Leopold II, vormde het decor voor dit ceremonieel gebeuren. Na het onthaal van het Professorenkorps en de autoriteiten vond de schouwing van de promoties plaats. Tijdens de positieve boodschap van Generaal-majoor van het vliegwezen Lutgardis Claes IR aan de nieuwe studenten, werd ook nog gewezen op de verbintenissen die deze jongeren aangaan met ons land en zijn inwoners.

Aansluitend werd de Degen des Konings uitgereikt aan Onderluitenant Corneel Waterschoot van de 154 ste Promotie Sociale en Militaire Wetenschappen als erkenning voor zijn kwaliteiten en bijzonder engagement voor de school. Deze eervolle onderscheiding wordt sinds 1937, met toestemming van de Koning uitgereikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de nieuwe lichting studenten telde de KMS begin september 515 studenten in de opleidigen Polytechniek, SSMW, Industrieel Ingenieur, Medisch Technisch Korps, Hogere Zeevaartschool, hulppiloot en Air Traffic Control.

Auteur: Redactie

Foto’s: Royal Military Academy – KMS

Allemaal samen naar de top!

Redactie Evenementen, Militaire luchtvaart 0 Comments

Na twee eerdere edities staan de leden en vrienden van de MS-liga opnieuw voor een grote uitdaging. Morgen worden ze verwacht in vakantiepark Hameau de la Garrigue aan de voet van de Mont-Ventoux. Op zaterdag 30 september beklimmen een 50-tal patiënten, onder begeleiding, de Reus van de Provence. Hun doel: grenzen verleggen en dromen realiseren!

De eigenaars van de vakantiewoningen stellen hun huisjes gratis ter beschikking en de uitbaters steken de handen uit de mouwen om voor iedereen lekker eten te voorzien. Ook een 40-tal militairen van het commando van de Luchtcomponent (COMOPSAIR) zijn aanwezig om dit goed doel te ondersteunen. Momenteel richten ze het basecamp in en zullen ze instaan voor een hartelijke ontvangst en de nodige begeleiding van de leden van de Nationale Multiple Sclerose Liga.

RateOne haalde alvast de top van de Mont-Ventoux dankzij Jozef Vanden Broeck, militair en ook ambassadeur van ons magazine. Wij wensen hem, samen met zijn collega’s en alle deelnemers een succesvolle klim toe.

 

Het smurft bij Brussels Airlines

Redactie Commerciële luchtvaart 0 Comments

Na Kuifje en René Magritte is het nu de beurt aan de Smurfen om op een vliegtuig van ​​Brussels Airlines te prijken. De blauwe wezentjes zullen vanaf volgende lente te zien zijn op een Airbus A320. Het ontwerp met de smurfen werd via het internet verkozen, nadat er een wedstrijd werd georganiseerd door de luchtvaartmaatschappij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begin augustus lanceerde het bedrijf een oproep om het vijfde “Belgische icoon” te ontwerpen. Er werden in totaal 1.415 projecten ingediend, waarvan sommige echt excentriek waren. Naast de aannemelijke voorstellen was er ook een inzending met “dansend witlof” en een tekening die geïnspireerd was op de haardos van voetballer Marouane Fellaini. Uiteindelijk selecteerde de jury twee finalisten: de Smurfen en een eerbetoon aan de Art Nouveau van Victor Horta. Na een periode van tien dagen waarin er gestemd kon worden, werd het ontwerp van de Smurfen de grote overwinnaar.

Het ontwerp is van de hand van Marta Mascellani, een jonge Italiaanse studente. Ze won met bijna 10.700 stemmen. “Ik vond dat dit een geweldige kans was om de Smurfen, die volgende jaar hun 60ste verjaardag vieren, in de kijker te zetten,” zegt de winnares. Marta, die de zus is van een van de piloten van Brussels Airlines is gepassioneerd door tekenen en gebeten door het werk van Peyo. “Ik vind het geweldig dat dit bedrijf aandacht schenkt aan hun eigen land en de cultuur ervan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2015 steeg de “Rakham” Airbus, een eerbetoon aan de avonturen van Kuifje, op en al snel werd het een van de meest gefotografeerde vliegtuigen in Europa. Sindsdien hadden ook de Rode Duivels, Magritte en Tomorrowland de eer om ambassadeur te worden van een vliegtuig uit de vloot. De routes van deze vliegtuigen worden vaak gevolgd door enthousiastelingen die volgens het bedrijf niet aarzelen om alleen al een vlucht te boeken om aan boord te komen van het toestel. Het ‘gesmurfde’ vliegtuig zal in maart 2018 voor het eerst opstijgen. Intussen zal het papieren ontwerp van Marta aangepast worden aan de specifieke kenmerken van de romp van een A320.

Tekst: redactie

Foto: Brussels Airlines

 

Kapitein vlieger Georges Guynemer herdacht in Poelkapelle

Redactie Evenementen, Militaire luchtvaart 1 Comment

Een sombere 11 september dit jaar in België. Of ‘nine eleven’, zo klinkt de datum inmiddels over de hele wereld in de volksmond. Liters water vielen naar beneden. De hemel was grijs. Dat soort weer waar niemand van houdt, zeker piloten niet. Het kan toeval zijn, maar net op die dag dachten we niet alleen terug aan de vreselijke gebeurtenissen in New York, maar ook aan kapitein vlieger Georges Guynemer, de Franse piloot die precies 100 jaar geleden sneuvelde boven Poelkapelle.

 

Aan het monument in Poelkapelle, dat naar Guynemer genoemd werd, kwamen vele prominenten samen voor een eerbetoon: generaal André Lanata, Chef d’Etat-major de l’Armée de l’Air (Bevelhebber Franse Luchtmacht); Claude-France Arnould, ambassadeur van Frankrijk in Belgie; generaal Vansina als vertegenwoordiger van de Koning; Kolonel Vlieger Frederic Givron, stafchef van de Belgische Luchtcomponent; generaal Van Caelenberghe als voorzitter van de Vieilles Tiges de Belgique; Alain Wyffels, burgermeester van Poelkappelle; Pascal Heyman, vertegenwoordiger Minister van Defensie.

Op de planning stonden zowel vluchten door verschillende vliegtuigen van de Franse Luchtmacht als van de Belgische Luchtcomponent. De Belgische F-16’s, vergezeld van Mirages van het Franse Escadrille des Cigognes beschilderd met de bijzondere Guynemer-emblemen, zouden het West-Vlaamse luchtruim doorkruisen. De hemel moest blauw, wit en rood kleuren dankzij de ‘Patrouille de France’. De slechte weersomstandigheden zorgden ervoor dat het programma bijgestuurd moest worden. Alleen de Sea King kwam langs om bloemblaadjes uit te strooien.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette Georges Guynemer 53 bevestigde luchtoverwinningen achter zijn naam. Tijdens zijn laatste vlucht met een gevechtsvliegtuig Spad, die hij op 11 september 1917 uitvoerde, liep het verkeerd. Zijn missie was om het luchtruim boven Poelkapelle veilig te houden. Wat er precies gebeurde is tot op vandaag een raadsel. Er was sprake van een Spad die neergestort was, maar door een dagen durend bombardement werden alle sporen uitgewist.

Op het standbeeld in Poelkapelle staat zijn laatste dagorder in de steen gebeiteld. Bovenaan de gedenksteen prijkt een ooievaar, een verwijzing naar het Escadrille des Cicongnes van Guynemer.

 

 

 

Tekst: Jozef Vanden Broeck / Foto’s: Michael Moors Belgian Air Force

Fly Advisor: SPA

Redactie Achter de schermen, Skydive, Skydiving 0 Comments

Als je er eens op uit wil vliegen in België, dan bieden de Ardennen heel wat mogelijkheden. Omdat RateOne verschillende disciplines binnen luchtvaart in de kijker zet, kregen we een uitnodiging van SkyDive Spa om kennis te maken met het parachutespringen en ondertussen ook te genieten van de rust van de Ardennen.

Lees de reportage in ons magazine editie 3 :  augustus 2017

De duosprong die onze journaliste uitvoerde werd door enkele ervaren skydivers gefilmd.

Info? www.skydivespa.be

Nieuwe leerling-piloten vliegen voor het eerst solo op F-16

Redactie Militaire luchtvaart 1 Comment

Nu de eerste opleidingsfase op Alpha Jet in Cazeau (FR) voor de nieuwe leerling-piloten van Defensie erop zit, werden ze tussen 3 en 14 juli allemaal gelost op F-16 voor hun eerste solovlucht bij het OCU Squadron in Kleine-Brogel. Uiteraard is de opleiding voor deze 6 jongens nog lang niet afgelopen.

In september vertrekken ze richting Portugal, waar ze de principes van ‘air-to-ground’ aangeleerd zullen krijgen met onder andere het aanvallen van gronddoelen vanuit de lucht.

Onze medewerker Arne kreeg de kans om de eerste solovluchten te fotograferen.

Uiteraard wensen we de aspiranten veel succes toe met hun verdere opleiding.

IMG_1136 IMG_1122 IMG_1046 IMG_1004 Leerling-piloten F-16 solo

 

IMG_1122Leerling-piloten F-16 solo

IMG_1004 IMG_1046
IMG_1136

De uitwisseling is begonnen

Redactie Militaire luchtvaart, Zweefvliegen 0 Comments

De Belgische cadetten zijn vertrokken. Onze teams gaan richting Australië, Canada, Hongkong, Zwitserland, Engeland, Frankrijk… Geregeld vind je foto’s van hun activiteiten op de Facebookpagina van IACE Belgium.

Uiteraard sturen de gastlanden ook hun ambassadeurs uit. In België wordt er voor deze cadetten en hun begeleiders een gevarieerd programma voorzien om ons land beter te leren kennen. Alle uitstappen kan je terugvinden via volgende link: http://www.iacea.com/programmes/belgium/

Tijdens de week overnachten ze op de militaire basis van Beauvechain. Enkele families van onze Belgische cadetten hebben zich kandidaat gesteld als gastgezin voor de weekends.

Xavier Expeels, tweelingbroer van Thibault die momenteel in Hongkong verblijft, ontfermt zich van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 juli over een Zwitserse gast. Een verslag van dat weekend zal je terugvinden op de blog van The Flying Twins.

We wensen alle cadetten en begeleiders een onvergetelijke tijd toe!

Team Austalië Team Canada Team Duitsland Team Frankrijk Team Hongkong Team UK Team Zwitserland

 

Richting Canada, het op één na grootste land ter wereld

Redactie Zweefvliegen 0 Comments

Axel_Bral

 

 

 

 

Axel Bral (19), afkomstig uit Maldegem studeert burgerlijk ingenieur aan de UGent. Hij is een van de uitverkorenen die medio juli op uitwisseling vertrekt. Zijn bestemming is Canada, na Rusland, het grootste land ter wereld.

 

 

Axel: “Ik heb het geluk om te mogen deelnemen aan het IACE-programma 2017 in Canada. Het is een unieke kans om luchtcadetten van over de hele wereld te ontmoeten – geef toe, je komt ze in het dagelijkse leven niet geweldig vaak tegen – en ondertussen zelf een ander land eens achter de schermen te bekijken. Je bezoekt niet enkel de mainstream publiekstrekkers, maar ook plekjes waar toeristen niet komen.

Ik heb al deelgenomen aan een paar internationale kampen met Roeland i.s.m. AFS, en de open geest waarmee de jongeren deelnemen aan zo’n kamp, is onvergetelijk en geven je echt goesting naar meer. Bij deze uitwisseling zal dit ongetwijfeld niet anders zijn.

De keuze tussen de verschillende bestemmingen was zeker niet eenvoudig. Op elk van deze locaties krijg je een uniek programma voorgeschoteld. Aangezien ik zelf nog geen verre reizen gemaakt heb, was de optie om de grote plas eens over te steken uiteindelijk doorslaggevend. Ik verwacht hoe dan ook een boeiende uitwisseling die het rijtje hoogtepunten bij de cadetten aanvult.”

Polo RBAC2017

 

De polo’s die de cadetten dragen tijdens de activiteiten in het buitenland worden gesponsord door volgende partners: TAVAT, Belgocontrol, FORD & RateOne.

Wil je ook zo’n originele Air Cadets IACE Belgium polo? Bestellen kan via deze link.

IACE Sponsors 2017

Het programma van Zwitserland sprak me het meest aan

Redactie Zweefvliegen 0 Comments

Petiqueux_Quentin

 

 

 

Enkele weken lang geven we het woord aan luchtcadetten die in de zomervakantie België zullen vertegenwoordigen in het buitenland. Deze week is Quentin Petiqueux (18) uit Brussel aan de beurt. Quentin heeft zopas zijn humaniora beëindigd en is derdejaars bij de Royal Belgian Air Cadets. Hij reist in juli naar Zwitserland, het land van bergen en meren gelegen in het hart van Europa.

 

Quentin vertelt: “Dankzij de Royal Belgian Air Cadets zal ik in de zomer naar Zwitserland reizen in het kader van IACE (International Air Cadets Exchange). IACE is een kamp van twee weken in het buitenland waarbij we niet alleen de kans krijgen om buitenlandse luchtcadetten te leren kennen, maar ook om ons gastland te bezoeken. De meeste bezoeken houden vanzelfsprekend verband met luchtvaart.

Ik was kandidaat om naar Zwitserland te gaan en had geluk dat ik geselecteerd werd. Ik ben heel blij dat ik aan IACE kan deelnemen en ben er tegelijkertijd heel trots op dat ik de Belgische luchtcadetten in het buitenland kan vertegenwoordigen. Ik verheug me al op deze ongelooflijke en onvergetelijke ervaring. Ik zal mensen uit de hele wereld ontmoeten die dezelfde passie voor luchtvaart delen.

Ik was van plan om aan IACE deel te nemen en het programma van Zwitserland heeft mijn verlangen om mij kandidaat te stellen alleen maar versterkt.

De uitwisseling zal bovendien ook interessant zijn op taalkundig vlak, gezien alle luchtcadetten, wat hun nationaliteit ook is, in het Engels van gedachten zullen wisselen.

Kortom, ik verwacht een buitengewoon en verrijkend kamp waarbij ik veel interessante mensen zal ontmoeten en nieuwe plaatsen zal ontdekken. Ik hoop ook wat meer te weten te komen over het Zwitserse leger, de luchtcadetten en het zweefvliegen.”

Polo RBAC2017

 

De polo’s die de cadetten dragen tijdens de activiteiten in het buitenland worden gesponsord door volgende partners: TAVAT, Belgocontrol, FORD & RateOne.

Wil je ook zo’n originele Air Cadets IACE Belgium polo? Bestellen kan via deze link.

 

 

 

IACE Sponsors 2017