Studiewijzer luchtvaartopleidingen in België

Je hebt je middelbare school afgewerkt en wil graag verder studeren? Aangezien je RateOne leest, heb je ongetwijfeld interesse in luchtvaart. Hoewel TU Delft vaak wordt geprezen als gerenommeerde instelling voor luchtvaartstudies, biedt België ook uitstekende opleidingen aan. Je hoeft dus heus niet over de grenzen te vliegen om een geschikte school te vinden. RateOne navigeert voor jou doorheen de mogelijkheden in ons land.

nl_1080x1080_ro21_studiewijzer

Professionele Bachelor opleidingen

Voor een professionele bachelor Luchtvaarttechnologie kan je terecht bij  VIVES Hogeschool in Oostende. Je krijgt er een veelzijdige opleiding die studenten voorbereidt op verschillende facetten van de luchtvaartindustrie. De opleiding biedt drie afstudeerrichtingen:

Bemande Luchtvaarttechnologie: Je leert over de mechanica van vliegtuigen, motoren en de verschillende subsystemen die nodig zijn voor een veilige en efficiënte vlucht. Een unieke mogelijkheid binnen deze specialisatie is de samenwerking met Defensie, wat een extra dimensie geeft aan de opleiding en carrièremogelijkheden binnen militaire luchtvaart.

Onbemande Luchtvaarttechnologie (UAS): Deze snelgroeiende specialisatie concentreert zich op de technologie en toepassingen van onbemande luchtvaartuigen, beter bekend als drones. Je doet kennis op over de ontwerpprincipes, de operationele aspecten en de wet- en regelgeving rond UAS. Deze opleiding biedt een toekomst in een sector die steeds belangrijker wordt voor commerciële, industriële en overheidsdoeleinden.

Air Traffic Control (ATC): Vanaf september 2025 introduceert VIVES een nieuwe specialisatie in luchtverkeersleiding in samenwerking met skeyes, de Belgische luchtverkeersleider. Deze opleiding zal studenten voorbereiden op de uitdagende en verantwoordelijke rol van verkeersleider, waarbij ze leren om luchtverkeer veilig en efficiënt te beheren.

Het is ook perfect mogelijk om naast je bacheloropleiding een vlieglicentie op zak te steken. Via de afstudeerrichting Airline Transport Pilot License (ATPL), kies je zelf de voor jou meest geschikte Approved Training Organisations (ATO). Deze flexibiliteit stelt studenten in staat om hun opleiding af te stemmen op hun specifieke carrière-ambities als piloot, zowel in binnen- als buitenland.

 Weetje: een diploma van lijnpiloot wordt door de Vlaamse overheid gelijkgesteld met een professionele bachelor zonder toevoeging van een specialiteit. Lijnpiloten kunnen via een schakelprogramma verder studeren tot master in de Industriële Wetenschappen met als optie Luchtvaartechnologie.

Professionele Bachelor ‘Aviation’ (Engelstalig)

Voor internationale studenten of zij die hun opleiding in het Engels willen volgen, biedt VIVES sinds september 2023 de Engelstalige versie van de Professionele Bachelor Luchtvaarttechnologie aan. Deze opleiding bevat dezelfde specialisaties als de Nederlandstalige variant.

Deze Engelstalige opleiding is ideaal voor studenten die zich willen voorbereiden op een internationale carrière in de luchtvaart.

Professionele Bachelor Drone Applications

Vanaf september 2024 lanceert VIVES een gloednieuwe opleiding: de Professionele Bachelor Drone Applications. Deze is uniek in zijn soort en richt zich niet alleen op luchtvaarttoepassingen, maar ook op toepassingen van drones op  land, de zee en zelfs ruimtevaart. Studenten  leren over de veelzijdige inzet ervan in diverse sectoren, variërend van landbouw en milieu tot logistiek en ruimteverkenning. Deze brede benadering opent een wereld van mogelijkheden voor innovatieve en ondernemende studenten.

Postgraduaat opleidingen

Naast de professionele bachelors biedt VIVES ook postgraduaat opleidingen aan. Deze zijn bestemd voor personen die al een bachelor of masterdiploma op zak hebben.

Unmanned Aircraft Systems (UAS): Deze postgraduaat opleiding, gegeven in het Engels, is ideaal voor professionals die zich willen specialiseren in de nieuwste technologieën en toepassingen van drones.

Aviation Management: Deze Engelstalige postgraduaat opleiding richt zich op het managementaspect van de luchtvaartindustrie. Studenten leren over de operationele, strategische en financiële aspecten van het beheren van luchtvaartorganisaties. Dit programma is ontworpen voor toekomstige leiders in de luchtvaartsector die willen begrijpen hoe vliegmaatschappijen en luchthavenoperaties worden beheerd.

Masteropleidingen

Na het verkennen van de professionele bachelor- en graduaatopleidingen in luchtvaart, is het nu tijd om te kijken naar de masteropleidingen die in België beschikbaar zijn. Twee types masteropleidingen stomen je klaar voor de luchtvaartsector: een opleiding tot industrieel ingenieur en burgerlijk ingenieur. Wat is nu precies het verschil tussen beide? In essentie focust de burgerlijk ingenieur meer op het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe technologieën en infrastructuur door middel van diepgaand onderzoek en theoretische kennis. Een industrieel ingenieur is eerder gericht op het toepassen van deze technologieën en kennis in industriële en productieomgevingen om processen te optimaliseren en te beheren.

KU Leuven

Industrieel ingenieur: De opleiding luchtvaarttechnologie binnen de afstudeerrichting elektromechanica combineert brede engineeringvaardigheden met diepgaande theoretische kennis, waarbij studenten al vanaf het derde bachelorjaar luchtvaartvakken kunnen opnemen. Naast fundamentele vakken cursussen die zich toespitsen op de toepassing in de luchtvaart zoals aerodynamica en vliegtuig- en dronepropulsie, wordt er in het curriculum dieper ingegaan op elektrificatie, het gebruik van hernieuwbare energie, vliegtuigstructuren en vluchtmechanica.

Burgerlijk ingenieur: Hier kunnen studenten zich specialiseren in de bredere context van burgerlijke techniek. Het programma richt zich op geavanceerd onderzoek en ontwikkeling, met een sterke nadruk op de technische en wetenschappelijke aspecten van de luchtvaart.

Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB)

Industrieel ingenieur: Via het BruFace-programma bieden deze universiteiten een gecombineerde opleiding tot industrieel ingenieur aan. De focus ligt op mechanische en luchtvaarttechnieken.

Burgerlijk ingenieur: In samenwerking met de Université Libre de Bruxelles (ULB) onderwijst de VUB via het BruFace-programma een gecombineerde opleiding tot burgerlijk ingenieur. Deze samenwerking biedt studenten toegang tot de expertise en faciliteiten van beide universiteiten.

Haute École de Bruxelles – Brabant (HE2B)

Industrieel ingenieur: De HE2B biedt een opleiding tot industrieel ingenieur met specialisatie in mechanische en luchtvaarttechnieken. In Wallonië duurt deze vijf jaar (drie jaar bachelor + twee jaar master), terwijl het in Vlaanderen vier jaar duurt.

Université de Liège (ULiège)

Burgerlijk ingenieur: het doel van deze universiteit is om ingenieurs op te leiden die gespecialiseerd zijn in luchtvaart- en ruimtetechnologieën. De master wordt in het Engels gegeven zodat zij voorbereid zijn op een nationale of internationale carrière. De cursussen richten zich op geavanceerde kennis van aerodynamica, structuren (statisch, dynamisch, thermisch, …optimalisatie), CAD, materialen, ruimte-instrumenten en voortstuwing. De afdeling Luchtvaart- en Werktuigbouwkunde van ULiège staat bekend om de ontwikkeling van wiskundige modellen en bezit de unieke Lage-Supersonische Windtunnel in Wallonië. Het is de enige die het opleidingsprogramma in luchtvaarttechniek aanbiedt in het Franstalige deel van België. Eenmaal afgestudeerd kan je terecht bij lucht- en ruimtevaartbedrijven, of begin je aan promotieonderzoek over een specifiek onderwerp gerelateerd aan vliegtuigen en ruimtetechnologieën.

Studeren bij Defensie

Overweeg je een militaire luchtvaartcarrière, of zie je een job als militair als eerste stap in een uitgebreider plan, dan kan je kiezen om via Defensie te gaan studeren. 

Sinds academiejaar 2022-2023 kan je ook via de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) in Saffraanberg een bachelordiploma behalen. Jaarlijks werven ze zestig kandidaten, die dan les volgen in een hogeschool naar keuze. Je volgt de richting bachelor in de luchtvaart – luchtvaarttechnologie, specialisatie bemande luchtvaarttechnologie en je krijgt de keuze tussen twee afstudeerrichtingen: mechanics & systems of avionics.

KSOO leidt ook onderofficieren op. De twee opleidingen die ze hiervoor aanbieden zijn luchtvaart onderhoudstechnicus – specialiteit avionica (categorie B2) of – specialiteit mechanica en systemen (categorie B1).

Behaal je liever een masterdiploma, dan kan je terecht bij de Koninklijke Militair School (KMS) in Brussel, ook wel de universiteit van Defensie genoemd. 

Als burgerlijk ingenieur (polytechnieker) voor de luchtmacht word je opgeleid in luchtvaart binnen het kader van militaire operaties. Studenten krijgen zowel technische als tactische training, wat hen voorbereidt op een rol binnen de Belgische Luchtcomponent.

De kandidaten industrieel ingenieur volgen les aan een burgeruniversiteit. Deze opleiding combineert technische kennis met militaire training, essentieel voor operationele en leidinggevende functies.

Zowel de KSOO als de KMS zijn aantrekkelijke opties voor studenten die zowel een academische als een militaire loopbaan nastreven. Als militair student draagt Defensie alle studiekosten van jouw diploma en ontvang je een salaris. Om te kunnen starten dien je eerst toelatingsproeven af te leggen. De beschikbare plaatsen per jaar zijn beperkt.

Vergeet niet dat er ook niet-technische vormingen binnen de luchtvaart worden aangeboden via Defensie. Denk maar aanAir Traffic Controller – Air Defence, Air Mission Support (Air Intel, Air Mission Planner, Air Ops, Imagery Analyst), Flight Sim en Meteo. Deze vormingen worden gegeven in het competentiecentrum van de luchtcomponent, in een gespecialiseerd vormingsorganisme geassocieerd met een eenheid zoals onder andere het Control & Reporting Center (, de Inlichtingen Veiligheid School  of de Meteorologische Wing  of via samenwerking met de civiele sector, zoals bijvoorbeeld skeyes.    

Belgian Advanced Technology Network

Het Wetenschappelijk en Aeronautisch Netwerk (WAN) speelt een cruciale rol in de Belgische luchtvaartsector. Het biedt een platform voor samenwerking en kennisuitwisseling tussen academische instellingen, industrie en overheidsorganisaties. Dit netwerk biedt studenten en professionals toegang tot geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en projecten, essentieel voor hun ontwikkeling en succes in de luchtvaart.

Belgische hogescholen, universiteiten en de Koninklijke Militaire School bieden programma’s van wereldklasse die je voorbereiden op een succesvolle carrière in de luchtvaartindustrie. Deze opleidingen, gecombineerd met de unieke netwerkmogelijkheden binnen het WAN, stellen studenten in staat om zich te positioneren aan de voorhoede van technologische innovaties en ontwikkelingen in de luchtvaart. Dus, als je een carrière in de luchtvaart ambieert, kijk dan zeker naar de mogelijkheden die ons land te bieden heeft. Het is een investering in een toekomst waardoor je alle troeven in handen krijgt.

Omdat ook een studieaanbod wordt gewijzigd en/of uitgebreid, staat dit artikel online op onze website www.RateOne.be. Dus indien er zich veranderingen voordoen, dan wordt het overzicht op de website geupdated. Het blijft onze missie om onze lezers zo correct mogelijk te informeren.

——————————————–

Tekst: CO
Foto’s: skeyes, Be-Rocket, Freepik, RateOne
Artikel uit RateOne editie 21

Onderwerpen:

Auteur: Caroline Ostyn