fbpx

Database Luchtvaartgeschiedenis

Welkom op onze vernieuwde website. Hiermee gaan we verder met het informeren én samenbrengen van liefhebbers van historische luchtvaart. Deze bestaat al meer dan 100 jaar in België, en maakt integraal deel uit van het dagelijkse leven. Daarom is het zo belangrijk dat de kennis van het verleden goed gedocumenteerd en ontsloten wordt.

In 1996 werd de vzw Belgian Aviation History Association (BAHA) opgericht door enkele luchtvaartenthousiasten. Deze gaf tot in 2012 het tijdschrift “Contact” uit.   ​Hierna werd besloten om onder de naam Luchtvaartgeschiedenis.be de info digitaal te delen. Sinds 2020 vindt deze database haar plaats op het platform van RateOne.

Luchtvaartgeschiedenis
Logo luchtvaartgeschiedenis.be

Hoe deze database gebruiken?

Het opzet van deze gegevensbank is zoveel mogelijk informatie over de Belgische luchtvaartgeschiedenis te ontsluiten naar een ruim publiek.  Om deze data makkelijk te inventariseren en te consulteren, werd  een eigen systematiek ontwikkeld.

Rechtsboven kun je gewoon een zoekterm intikken – bv. een plaats- of persoonsnaam, een vliegtuigtype…Meteen krijg je alle artikels voorgeschoteld die je verder op weg kunnen helpen.
Elk onderwerp kan eveneens ondergebracht worden in (minstens) één van deze vijf thema’s – je ziet ze in de rechterkolom:

Kroniek: manifestaties, incidenten en ongevallen, ingedeeld per periode (Pioniers, Eerste Wereldoorlog, Interbellum, Tweede Wereldoorlog…).

Organisaties: Vliegclubs, militaire eenheden, bedrijven. Aan deze pagina wordt nog gewerkt om ze nog overzichtelijker te maken. Nu staan de items nog  in numerieke en alfabetische volgorde

Personalia: een alfabetische  lijst met personen die op één of andere manier een rol gespeeld hebben in de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Op zoek naar die nonkel ? Misschien vind je hem hier !

Toestellen: hierin worden types opgenomen, alfabetisch gerangschikt per fabrikant.

Locaties: de items worden waar mogelijk in kaart gebracht. Zoom in en exploreer je eigen buurt, of waar je op uitstap gaat.  Klik gewoon op het icoontje en je krijgt de eerste regels van het artikel te lezen, en vervolgens op de titel om meer te weten te komen. Deze gegevens zijn ingedeeld in:

Gebeurtenissen: ongevallen, manifestaties

Vliegvelden en pistesmet info over ligging, bezetting, gebruik

Patrimonium: begraafplaatsen, monumenten, relicten, locaties die vandaag kunnen bezocht worden.

Luchtvaartarcheologie