fbpx

DATABASE

We zijn blij om luchtvaartliefhebbers van historische luchtvaart te informeren en samen te brengen. In België heeft deze fascinerende wereld al meer dan 100 jaar een integrale rol gespeeld in het dagelijks leven. Daarom is het van groot belang dat de kennis van het verleden goed gedocumenteerd en toegankelijk is.

In 1996 werd de vzw Belgian Aviation History Association (BAHA) opgericht door een groep gepassioneerde luchtvaartenthousiastelingen. Voor lange tijd publiceerden ze het gerenommeerde tijdschrift “Contact” tot in 2012. Vervolgens werd besloten om onder de naam Luchtvaartgeschiedenis.be de informatie digitaal te delen. Sinds 2020 heeft deze waardevolle database een nieuwe thuis gevonden op het platform van RateOne.

Op onze website vind je een schat aan historische informatie, boeiende verhalen en gedeelde passie voor de luchtvaartgeschiedenis. Of je nu een fervent historicus, een nieuwsgierige liefhebber of een onderzoeker bent, wij bieden je een uitgebreide en gemakkelijk toegankelijke bron van kennis.

Ontdek onze uitgebreide database, waar de geschiedenis van de luchtvaart tot leven komt. Verken fascinerende artikelen, bekijk zeldzame foto’s en vind waardevolle informatie over belangrijke gebeurtenissen, luchtvaartpioniers en historische vliegtuigen. Samen brengen we het verleden tot leven en delen we ons enthousiasme voor de rijke luchtvaartgeschiedenis.

We heten je van harte welkom op onze website en nodigen je uit om te genieten van een unieke reis door de tijd in de wereld van de historische luchtvaart.

Luchtvaartgeschiedenis
Logo luchtvaartgeschiedenis.be

Hoe deze database gebruiken?

Het opzet van deze gegevensbank is zoveel mogelijk informatie over de Belgische luchtvaartgeschiedenis te ontsluiten naar een ruim publiek.  Om deze data makkelijk te inventariseren en te consulteren, werd  een eigen systematiek ontwikkeld.

Rechtsboven kun je gewoon een zoekterm intikken – bv. een plaats- of persoonsnaam, een vliegtuigtype…Meteen krijg je alle artikels voorgeschoteld die je verder op weg kunnen helpen.
Elk onderwerp kan eveneens ondergebracht worden in (minstens) één van deze vijf thema’s – je ziet ze in de rechterkolom:

Kroniek: manifestaties, incidenten en ongevallen, ingedeeld per periode (Pioniers, Eerste Wereldoorlog, Interbellum, Tweede Wereldoorlog…).

Organisaties: Vliegclubs, militaire eenheden, bedrijven. Aan deze pagina wordt nog gewerkt om ze nog overzichtelijker te maken. Nu staan de items nog in numerieke en alfabetische volgorde

Personalia: een alfabetische  lijst met personen die op één of andere manier een rol gespeeld hebben in de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Op zoek naar die nonkel ? Misschien vind je hem hier !

Toestellen: hierin worden types opgenomen, alfabetisch gerangschikt per fabrikant.

Locaties: de items worden waar mogelijk in kaart gebracht. Zoom in en exploreer je eigen buurt, of waar je op uitstap gaat.  Klik gewoon op het icoontje en je krijgt de eerste regels van het artikel te lezen, en vervolgens op de titel om meer te weten te komen. Deze gegevens zijn ingedeeld in:

Gebeurtenissen: ongevallen, manifestaties

Vliegvelden en pistesmet info over ligging, bezetting, gebruik

Patrimonium: begraafplaatsen, monumenten, relicten, locaties die vandaag kunnen bezocht worden.

Luchtvaartarcheologie