fbpx

Koninklijk luchtdefilé 2023

RateOne vierde 10 jaar Koning Filip mee in de cockpit van een Airbus A400M

Op 21 juli 1831 begon het tijdperk van het Belgische koningshuis, toen Leopold I de eed aflegde als de eerste koning van België. Elk jaar vieren we deze belangrijke gebeurtenis op onze nationale feestdag. Maar dit jaar was het extra speciaal, aangezien we het 10-jarig koningschap van Koning Filip vierden.

Luchtdefilé toestellen op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek onder een bewolkte hemel.
Foto: Op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek poseren de toestellen die zullen deelnemen aan het luchtdefilé: CT-04, CT-06 en CT-07 (niet in beeld) wachten onder een bewolkte hemel. De METAR en TAF weersvoorspellingen geven een 30% kans op hevige regenbuien en onweerswolken.

Zoals de traditie voorschrijft…

Brussel, het kloppende hart van de festiviteiten, was gevuld met uiteenlopende evenementen in en rond het park. Daarbij is de nationale feestdag traditioneel een belangrijke dag voor defensie, gekenmerkt door een jaarlijks militair defilé. Ondanks de minder optimistische weersvoorspellingen, kwamen ook dit jaar duizenden toeschouwers samen om deze mijlpaal te vieren.

Voorafgaand aan het traditionele gronddefilé, waaraan zo’n 1500 militairen deelnamen, was er het luchtdefilé. Onze reporter had de unieke kans om deze viering vanuit een ander perspectief te beleven: de cockpit van een Airbus A400M. De dreigende weersomstandigheden leken roet in het eten te gaan gooien, maar gelukkig bleef de verwachte regen uit.

Een luchtdefilé vereist een zorgvuldige berekening en choreografische precisie. Elk deelnemend vliegtuig en helikopter moet de snelheid aanpassen om precies op tijd boven het Koninklijk Paleis van Brussel te passeren. Dankzij een naadloze communicatie, zowel met de luchtverkeersleiders als air-to-air, tussen de verschillende luchtvaartuigen, verliep alles zonder problemen.

De show in de lucht begon met tien F-16’s uit Kleine-Brogel en Florennes, in een dubbele V-formatie, ter ere van 10 jaar koningschap. Daarna volgden formaties van drie Agusta A109 helikopters, drie NH-90 helikopters, vier SIAI-Marchetti SF.260’s van de ‘Red Devils’, en een Embraer EMB 121 Xingu van de Franse Luchtmacht. Vervolgens vlogen drie Airbus A400M’s van de 15de Wing Air transport te Melsbroek en een Dassault Falcon 7X over. De primeur van dit jaar was de nieuwe MRTT (Multi Role Tanker Transport), een gemodificeerde Airbus A330 die andere vliegtuigen in vlucht kan bijtanken. De show eindigde met een F-35 van de Nederlandse luchtmacht, de beoogde vervanger van onze Belgische F-16’s.

Deze dag, gemarkeerd door het eervolle vieren van onze koning, toonde opnieuw de pracht van de Belgische luchtmacht en het onwrikbare karakter van onze nationale geest.

 

Het opstarten van de TP400-D6 turbopropmotoren van de Grizzly voor het luchtdefilé.

Foto: Het moment is aangebroken om de vier TP400-D6 turbopropmotoren van onze ‘Grizzly’ op te starten voor de grote show, na het voltooien van alle noodzakelijke checklists.

A400M van de 3-ship formatie vliegt onder een helderblauwe hemel richting Brussel voor het luchtdefilé.

Foto: Ondanks de ongunstige weersvoorspellingen, trok de hemel net op tijd open. Onze 3-ship formatie vliegt onder een blauwe hemel richting Brussel.

Luchtdefilé groet aan Koning Filip en Koningin Mathilde vanop 1200 voet hoogte.

Foto: Op een hoogte van 1200 voet (366 meter) hadden we het voorrecht om Koning Filip en Koningin Mathilde te groeten, hen te feliciteren met hun 10-jarig koningschap, en de aanwezige toeschouwers een spectaculair schouwspel te bieden.

Loadmaster opent cargodeuren voor frisse lucht na de landing van het luchtdefilé.

Foto: Na de landing zorgt onze loadmaster voor wat frisse lucht en verkoeling door de cargodeuren te openen tijdens het taxiën richting de apron.

Auteur & foto’s: Dirk Stouten

Link naar de website van Lockheed Martin. Info over aankoop Belgische F-35's.