fbpx

Reportage uit RateOne 18

Van automechanicus tot hoogvliegende innovator

In het landelijke Merkem, tussen Ieper en Diksmuide, ligt de onwaarschijnlijke thuisbasis van een pionier in paramotoren. Een hangar, onopvallend onder het opschrift ‘Auto’s Luc Fonteyne’, doet niemand vermoeden dat achter de poorten een fabrikant van trike paramotoren schuilt. Zo verrassend de ontdekking van de activiteit in het pand, zo verrassend is de autodidact die vol levenslust en onbegrensde leergierigheid evolueerde van een eenvoudige automechanicus tot innovator in de paramotorenwereld.  En omdat leeftijd geen vat op hem lijkt te hebben werkt Luc op zijn zeventigste verder met als motto: voortdoen tot het licht uitgaat.

Auto's Luc Fonteyne voorgevel firma
De trikes van Luc Fonteyne paramotor eigen ontwerp

Immer nieuwsgierig

Luc Fonteyne is een selfmade man, geboren en getogen als boerenzoon in een gezin van elf kinderen. Opgegroeid tussen oud ijzer en brommers, voedde Luc zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid naar techniek. Zijn kinderlijke fascinatie leidde hem naar een carrière als automechanicus. Hij begon als mekanieker bij Touring, maar zijn leven nam een spannende wending toen hij op 27-jarige leeftijd de garage van zijn buurman kon overnemen. Luc greep deze kans met beide handen aan en zette zijn eerste stappen in de wereld van het ondernemerschap. 

Van snelheidsduivel tot zeevaarder

Klanten uit de rallysport rekenden op Luc voor het onderhoud van hun auto’s. “Het is door hen dat ik op mijn 33ste aan een wedstrijd deelnam. Ik behaalde de elfde plaats op ongeveer tweehonderd deelnemers.” Zeven jaar lang werd dit Lucs nieuwe passie: racen, tuning en zelf aan de motoren sleutelen. “Er volgden vele wedstrijden in Ieper, Midden-Vlaanderen, Ierland… waardoor ik in de top vijf op provinciaal niveau belandde. Maar waar je in het begin met zo’n 25.000 euro een defige racewagen had, gingen de prijzen van rallywagens snel stijgen.” Luc verruilde zijn racehelm voor een zwemvest en zocht nieuwe uitdagingen op een zeilboot.

Nieuwe avonturen in de wolken

Toen de golven Luc niet langer konden bekoren, richtte hij zijn blik naar nieuwe horizonten.  Hij begon met valschermspringen, maar hij verlangde naar meer: meer tijd in de lucht, meer vrijheid. En dus ontdekte hij paramotoren, een sport die zijn dorst naar avontuur en technische uitdagingen perfect combineerde. Maar Luc wilde niet alleen vliegen; hij zou ook verbeteren en innoveren. Luc stortte zich op het bouwen en optimaliseren van paramotoren, een passie die hem tot een van de meest gerespecteerde figuren in de sector maakt. Zijn eindeloze nieuwsgierigheid en drang naar innovatie zorgde ervoor dat hij zelf paramotoren ontwikkelt en deze over de hele wereld verkoopt.

Trike Paramotoren

Het frame van een paramotor trike Luc Fonteyne RateOne

In de afgelopen decennia heeft Luc zijn vaardigheden en passie gebruikt om paramotoren te transformeren. Hij ontwikkelde een eigen trike paramotor op drie wielen, waardoor hij niet alleen de ervaring van het vliegen kon delen met anderen, maar ook de sport toegankelijker maakte. De piloot en zijn passagier kunnen in een zittende positie opstijgen en landen, vergelijkbaar met een ultralicht vliegtuig. Trikes zijn ideaal voor piloten die niet in staat zijn om de voetstart uit te voeren vanwege fysieke beperkingen, of voor piloten die lange afstanden willen afleggen. “Het is ook leuker om de rust in de wolken met iemand te kunnen delen,” vertelt Luc, “daarboven worden de meest diepgaande gesprekken gevoerd.”

De ontwikkeling van dat eerste toestel zette Luc aan om te blijven innoveren in zowel kooi als motor.  Hij blijft zoeken naar manieren om de sport te verbeteren en nieuwe technologieën te implementeren. Een motor op waterstof? Of een op elektriciteit… Luc is er al lang mee vertrouwd.

Mentorschap in de lucht

Maar voor Luc is de wereld van de paramotoren niet alleen een veld van technische innovatie. Het is ook een gemeenschap, een plek van vriendschap en gedeelde passie. Als instructeur en mentor geeft hij zijn kennis en ervaring door aan anderen, en draagt hij via de Belgische Paramotor Federatie BPMF actief bij aan de groei en regelgeving van de sport in België en daarbuiten.

Nog lang niet klaar

Luc ontwikkelt en optimaliseert motoren voor paramotortrikes

Ondanks zijn vele succesvolle noviteiten en bijdragen aan de sport, blijft Luc bescheiden en toegewijd aan zijn passie. Er geld aan verdienen is geen doel, het is een bijkomstigheid. Hij is een geliefd figuur in de wereld van de paramotoren, niet alleen vanwege zijn technische vaardigheden, maar ook vanwege zijn hartelijke persoonlijkheid en zijn bereidheid om anderen te helpen en te inspireren.

Zijn gedrevenheid op professioneel maar ook op persoonlijk vlak brengen hem steeds naar nieuwe hoogten. Naast zijn succes met zijn paramotoren, blijft Luc ook investeren in zichzelf. Op 65-jarige leeftijd begon hij met helikopterlessen en haalde hij binnen zestien maanden zijn licentie. Nu, op 70-jarige leeftijd, blijft Luc vliegen, zowel met de paramotor als met de helikopter. En of hij nog plannen heeft? “Grote spelers zijn de productie van tweetaktmotoren gestopt. Ze worden vervangen door viertaktmotoren met een stevig prijskaartje. De viertaktmotor die ik nu met mijn team ontwikkel zal betaalbaarder zijn en zal ook een innovatieve stap zijn in de wereld van de paramotoren”, besluit Luc op intrigerende toon.  

Auteur & foto’s: CO