fbpx

Nostalgie tijdens BAF-days 2023

Patrouille Tranchant

Tijdens de Belgian Air Force Days 2023 was het precies of een stukje Belgische luchtvaartgeschiedenis tot leven kwam. Het demoteam The Red Devils die we kennen met hun Marchetti SF260’s, vlogen lang geleden in heel West-Europa met hun knalrode Fouga’s. De toestellen waren opnieuw in vlucht te bewonderen, dit keer niet met onze Belgische militaire piloten aan boord, maar wel dankzij de Patrouille Tranchant.

Patrouille Tranchant Fouga's in vlucht

Foto: Deze formatie van vier kleurrijke Fouga (CM-170) Magisters doet menig 50-plusser zonder twijfel mijmeren naar dé hoogdagen van het Belgische demonstratieteam ‘The Red Devils’ dat in de jaren ’60 en ’70 ook met deze toestellen in de Belgische driekleur vloog.

Het team, onder leiding van Hugues Duval, bestaat uit voormalige gevechts- en lijnpiloten en oud-leden van de Patrouille de France. Tijdens een interview met RateOne vertelt piloot Pierre Fages: “De Patrouille Tranchant werd in 2004 opgericht door Hugues Duval en is gestationeerd te Rennes in het westen van Frankrijk. Meteen vormde hij een duo met Jack Krine, een veteraan van Patrouille de France, die wereldwijd bekend staat vanwege zijn grote snor. Een jaar later kwam ik ook bij het team, vanaf toen vormden we een formatie met drie vliegtuigen. Als instructeur op Fouga Magister train ik ook andere piloten die voor de patrouille Tranchant gerekruteerd worden.  Aanvankelijk waren we vooral te zien op meetings voor onze sponsor, de Groupe Tranchant, die casino’s uitbaat langs de kust van de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en het Engelse Kanaal. Naarmate we bekender werden, vlogen we ook voor andere verenigingen die zelf luchtvaartevenementen organiseerden in Frankrijk. Enige tijd later kwam er ook interesse uit internationale hoek, wat ons verschillende keren naar Ierland, Engeland, Zwitserland, Duitsland en zelfs Libië bracht.

Ons team is ambitieus, we gingen van drie tot zelfs vijf toestellen, maar dat bleek niet lang vol te houden. Het probleem met vijf vliegtuigen is dat je altijd een reservetoestel moet hebben en het is niet eenvoudig om alle vliegtuigen tegelijkertijd in vliegende staat te hebben. Dus beslisten we om tijdens shows te performen met vier Fouga’s.”

Tijdens de BAF-days trokken de Fouga’s met typische vlinderstaart de aandacht met loopings en rolls in precieze formatie. De sierlijke bewegingen werden geaccentueerd door kleurrijke rook in de kleuren van de Groupe Tranchant. Op zondag 10 september stonden er nog twee shows op hun programma: de airshow in Melun, gevolgd door een meeting in Chartres.  Een druk weekend dus voor Pierre Fages als piloot nummer 2 en Dominique Louapre als nummer 3, een voormalig zakenpiloot die door Fags werd opgeleid. Jack Krine, de nummer 4 is net zoals Fages gevechtspiloot als lijnpiloot geweest. De drie piloten zijn ondertussen met pensioen, maar voor Hugues Duval ligt het anders, de leader is nog steeds actief bij Air France als boordcommandant.

Patrouille Tranchant.

Foto: 1ste van links: Dominique Louapre (Wingman n° 3),  2de van links: Cédric Malhaire (Technisch directeur), 4de van links: Pierre Fages (Wingman n° 2), 4de van rechts: Hugues Duval (Team Leader), 3de van rechts: Jack Krine (Wingman n° 4 + Solo)

 

Auteur & foto’s: Dirk Stouten

Link naar de website van Lockheed Martin. Info over aankoop Belgische F-35's.