fbpx

Fort Worth, Texas

Eerste Belgische F-35 overhandigd door Lockheed Martin

Op 10 december 2023 heeft Lockheed Martin de eerste F-35A Lightning II voorgesteld aan de Belgische regering tijdens een ceremonie in Fort Worth, Texas. Deze mijlpaal markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Belgische luchtmacht en versterkt de NAVO-alliantie tussen de Verenigde Staten en België.

Alexander De Croo in Texas, roll-out eerste Belgische F-35

Foto: Premier Alexander De Croo neemt het woord tijdens de openingsceremonie ter gelegenheid van de roll-out van de eerste Belgische F-35.

De aankoop van de F-35 vliegtuigen belooft een aanzienlijke economische impact te hebben op België, vergelijkbaar met de invloed die de F-16 vroeger had. De integratie van de F-35 in de Belgische luchtmacht betekent niet alleen een sprong voorwaarts op het gebied van defensiecapaciteiten, maar stimuleert ook de industrie. Aan het F-35 programma werken ook Belgische bedrijven mee, zowel in de ontwikkeling als met de productie en onderhoudscontracten die de F-35 met zich meebrengt.  Voor premier Alexander De Croo die eveneens aanwezig was op de openingsceremonie: “Deze investering in de F-35 is dus niet alleen een strategische keuze voor de veiligheid, maar ook een kans voor economische ontwikkeling en technologische vooruitgang in ons land.”

Belang van F-35 voor Belgische Luchtmacht

Admiraal Michel Hofman, Chef of Defence, benadrukte tijdens de ceremonie het belang van de F-35: “De introductie van de F-35 binnen de Belgische luchtmacht zal ons in staat stellen al onze missies in de komende decennia te blijven vervullen, in samenwerking met onze bondgenoten en partners in de NAVO, de EU en daarbuiten.”

De F-35’s vervangen op termijn de F-16’s die inmiddels 40 jaar in dienst zijn, wat een cruciale rol speelt in het vervullen van NAVO-missies en het beschermen van de belangrijkste belangen van de alliantie.

Top van Defensie aanwezig in Texas

Aanwezig tijdens de ceremonie bij Lockheed Martin (v.l.n.r): Generaal Thierry Dupont, Generaal Frederik Vansina, Chef of Defence Admiraal Michel Hofman & Luitenant-generaal Frédéric Goetynck.

F-35: een 21ste eeuwse veiligheidsoplossing

Lt. Gen. Mike Schmidt, Program Executive Officer, F-35 Joint Program Office, feliciteert België met deze belangrijke prestatie. Hij onderstreept de groeiende rol van de F-35 in Europa voor internationale partnerschappen en interoperabiliteit.

Greg Ulmer, executive vice president van Lockheed Martin Aeronautics, voegt hieraan toe: “Met zijn ongeëvenaarde capaciteiten, connectiviteit en interoperabiliteit zal de 5e generatie F-35 de Belgische luchtmacht in staat stellen om dreigingen de komende decennia voor te blijven.”

Internationale aanwezigheid en toekomst van de F-35 in België

Hoge regerings- en militaire leiders uit België en de VS waren aanwezig bij de ceremonie. Het Belgische recordprogramma omvat 34 F-35A’s, waarvan de eerste, genaamd AY-01, volgend jaar geleverd wordt aan de Belgische luchtmacht.

Wereldwijde Voetafdruk van de F-35

F-35’s zijn nu operationeel vanaf 31 bases wereldwijd. Lockheed Martin heeft meer dan 980 F-35’s afgeleverd, duizenden piloten en onderhoudspersoneel opgeleid en ondersteunt actief de F-35 vloot.

 

Lockheed Martin F-35 in Texas USA op tarmac

Redactie RateOne
Foto’s: MIL.be | Lockheed Martin & E. Gravé

Meer info via deze link

Eerste Belgische F_35 gelanceerd in december 2023