fbpx

Luchthaven Oostende-Brugge gesloten voor cruciale renovatiewerkzaamheden

OOSTENDE – 26 januari 2024 – De langverwachte renovatie van de start- en landingsbaan van de Luchthaven Oostende-Brugge is officieel begonnen. Deze cruciale werkzaamheden, geïnitieerd door de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM), zullen de luchthaven gedurende een tijdelijke sluitingsperiode van 25 januari 2024 tot 27 maart 2024 impactvolle verbeteringen brengen. Lees verder onder foto…

Werkzaamheden luchthaven Oostende 2024

De renovatie omvat verschillende belangrijke aspecten:

  • Start- en landingsbaan: De bestaande baan van 3.200 meter lang en 45 meter breed zal grondig worden gerenoveerd om slijtage en lokale verzakkingen aan te pakken.
  • Uitbreiding van taxiwegen: Sommige taxiwegen worden verbreed om grotere vliegtuigen met een grotere draaicirkel te kunnen laten draaien, wat resulteert in minder geluids- en uitstootproductie.
  • Ledverlichting: De luchthaven zal worden voorzien van duurzame ledverlichting om de energie-efficiëntie te verbeteren.
  • Riolering en afwatering: Het riolerings- en afwateringssysteem wordt gemoderniseerd voor een betere waterafvoer.

Bruno De Saegher, voorzitter van LOM Vlaanderen, benadrukt het belang van deze renovatiewerkzaamheden: “We herstellen de schade die de afgelopen jaren is ontstaan omwille van slijtage en herstellen lokale verzakkingen. Daarnaast voeren we enkele structurele verbeteringen door. We pakken bijvoorbeeld de lijnafwatering aan en verminderen zo het risico op water op de startbaan. Ook voorzien we de start- en landingsbaan van duurzame ledverlichting in plaats van de huidige energieverslindende halogeenverlichting.”

Bruno De Saegher Oostende

Foto: Bruno De Saegher & Ann Vanpraet

De Saegher voegt eraan toe: “We verzekeren met deze werken de toekomst van de luchthaven. We zorgen ervoor dat de startbaan in de komende jaren operationeel kan blijven en kunnen hiermee de luchthavenexploitatie op het huidige niveau te behouden. Dat is belangrijk, want de luchthaven is een belangrijke toegangspoort voor Vlaanderen en is een essentiële knoop in het multimodale goederennetwerk.”

De LOM Vlaanderen heeft minutieus overleg gepleegd met aannemer Willemen Infra nv om de sluitingsperiode zo kort mogelijk te houden en de impact op omwonenden te minimaliseren. De werken zullen plaatsvinden van 6.00 tot 22.00 uur, behalve op zondag, en nacht- en zondagwerk zullen alleen plaatsvinden bij onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer.

Deze renovatie is het resultaat van samenwerking tussen de overheid en de privésector en draagt bij aan een veilige en efficiënte luchtvaartinfrastructuur voor Vlaanderen.

Mathieu Vanderiviere DMOW & Koen Azou Willemen

Foto: Mathieu Vanderivière DMOW & Koen Azou Willemen

——————————————–

Tekst: redactie
Foto: DMOW Patrick Vanhopplinus