fbpx

Eeuweling Sabca terug in Belgische handen

FPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) en Sabena Aerospace zijn samen de aandeelhouders van een nieuwe Belgische holding BLUEBERRY. Het concern, opgericht op 17 juni 2020, nam de volledige participatie (96,85%*) van de SABCA-aandelen van Dassault Belgique Aviation (DBA) over, een dochteronderneming van de Franse vliegtuigbouwer Groupe Industriel Marcel Dassault. Dankzij deze transactie komt ook SABCA, naast de andere Belgische luchtvaartpionier Sabena Technics, opnieuw in handen van ons land.

Thibauld Jongen, CEO van SABCA
Default sample caption text

Belgisch van origine

SABCA (Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques) werd in 1920 opgericht op initiatief van Georges Nélis. Deze “vader van de Belgische luchtvaart”, behaalde als eerste Belgische militair een militair vliegbrevet en was ook mede-oprichter en directeur van zowel SNETA als Sabena. SABCA biedt tegenwoordig diensten aan aan de burger-, ruimte- en militaire luchtvaartindustrie en heeft recent haar activiteiten uitgebreid met commerciële Unmanned Autonomous Systems.De SABCA-groep is actief in de drie Belgische gewesten en in Casablanca, Marokko. Het bedrijf beschikt over een rijke en gevarieerde knowhow, gebaseerd op 100 jaar ervaring in het ontwerp, de fabricage, het onderhoud en de modernisering van grote en complexe onderdelen voor vliegtuigen en draagraketten. Haar klanten en partners behoren tot de elite van de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Default sample caption text

Samen sterker

Logo Blueberry Holding

Met de oprichting van BLEUBERRY brengt men alvast twee referenties uit de lucht- en ruimtevaartindustrie samen en wordt de basis gelegd van het eerste duurzame ecosysteem in de sector. Het doel is dat beide bedrijven, via complementaire activiteiten, gedeelde marktkennis en een geoptimaliseerde industriële organisatie, elkaar versterken.

 

“Met een gecombineerde aanpak krijgen we toegang tot nieuwe marktsegmenten, financiering en concurrerende inkoopvoorwaarden en kunnen we een leidende rol opnemen om de industrie voor te bereiden op de toekomst. De nieuwe groep wil een strategische katalysator zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf van elk van zijn huidige en toekomstige leden”, zegt Stéphane Burton, CEO van BLUEBERRY en SABENA AEROSPACE.

Stephane Burton CEO Blueberry

Ook Tom Feys, Chief Investment Officer van SFPI-FPIM, met neemt het woord: “De unieke visie op de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie als cluster, ligt in lijn met de strategie van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. De oprichting van BLUEBERRY voor de overname van SABCA past in de langetermijnstrategie van FPIM en verankert het bedrijf in België. De lucht- en ruimtevaartsector is van strategisch belang voor de Belgische economie en vertegenwoordigt bijna honderdduizend directe en indirecte banen, zowel in de dienstensector als in de industriële productie. Dit project versterkt het lucht- en ruimtevaart-ecosysteem, dat een van onze belangrijkste investeringssectoren blijft.” De Federale Participatie – en Investeringsmaatschappij heeft 49,99% van de aandelen van BLUEBERRY in handen.

Tom Feys FPIM
Default sample caption text

Waarom BLUEBERRY?

Thibauld Jongen, CEO van de SABCA Group, geeft toelichting omtrent de keuze van de naam en het logo van de nieuwe holding: “Hoewel het niet de bedoeling is om BLUEBERRY commercieel in te zetten en te promoten, zit er wel degelijk een verhaal en betekenis achter ons merk. Bosbessen groeien aan een struik. Het heestergewas vormt de cluster, net zoals onze holding. Bosbessen zijn individuele vruchten die niet alleen samen groeien, maar ook los van elkaar.  Bedrijven die verenigd worden in de nieuwe holding zullen verder door hun eigen managementteam worden geleid en een eigen businessplan ontwikkelen. Zo blijft het beleid het best aangepast aan de specifieke kenmerken van hun kernactiviteiten. De samenwerking tussen de verschillende entiteiten focust zich vooral op de creatie van een competitief voordeel bij de benadering van de markt en de ontwikkeling van onze producten en diensten.

In het logo zie je de aardbol en een vliegtuigje. Dit refereert naar onze activiteiten in zowel de ruimtevaart als de luchtvaart.  En we zijn vooral Belgisch. In BlueBerry twee keer de letter B van België. Tenslotte misschien nog een klein, maar niet onbelangrijk detail over de naam: wist je dat Blueberry ook de naam is van een stripheld van de Luikse stripauteur Jean-Michel Charlier? Het eerste verhaal verscheen in 1963 in het Franse stripblad Pilote.”

Blueberry stripheld

* Voor de resterende 3,15% van de aandelen van SABCA zal BLUEBERRY een verplicht openbaar overnamebod uitbrengen, waarna BLUEBERRY alle aandelen verwerft en SABCA van Euronext wordt geschrapt.

Tekst: CO – Foto’s: CO & SABCA website