fbpx
Default sample caption text

Vliegweer? Zonnig of niet, neem altijd je zonnebril mee!

Advies van piloot Anneleen:

 

Een goede zonnebril dragen tijdens het vliegen is een must. Een zonnebril moet niet alleen je ogen beschermen, maar moet ook de UV-stralen filteren. Ook al is het bewolkt, toch dringen 50% van de UV-stralen door het wolkendek. Zorg dus dat je steeds een zonnebril mee hebt tijdens een vlucht, ook al lijkt het vanop de grond niet nodig.

Piloot Anneleen
Default sample caption text

6 tips om rekening mee te houden als je een zonnebril koopt:

Tip 1:

Kies voor UV400: deze glazen blokken schadelijke stralingen grotendeels af. 

Tip 2:

Zorg ervoor dat je bril groot genoeg is: een ideale zonnebril reikt van je wenkbrauw tot aan je jukbeenderen en volgt de kromming van je gezicht, om ook de stralingen van de zijkant af te schermen;

Tip 3:

Gepolariseerd of niet? Gepolariseerde glazen neutraliseren hinderlijke schitteringen, maar kunnen voor vervormingen zorgen als de displays in de cockpit ook gepolariseerd zijn. Je ziet dan vlekken in het scherm, vervormingen als je je hoofd draait of zelfs gewoon een zwart vlak. Test dit dus zeker uit voor je toch voor een gepolariseerde zonnebril zou kiezen. De keuze in niet-gepolariseerde zonnebrillen wordt steeds schaarser, al voorzien de meeste merken wel enkele opties. Vaak moet je een niet-gepolariseerd model laten bestellen;

Tip 4:

Kies voor België in normale omstandigheden een CE 2, bij volle zon en tijdens het vliegen opteer je beter voor CE 3. Deze CE-code geeft de kleurintensiteit weer:

  • 0: bewolkt weer – geen bescherming
  • 1: cirrus bewolking – matig licht
  • 2: mooi weer
  • 3: hevig licht – op zee, in de bergen, tussen de wolken
  • 4: extreem hevig licht – in hooggebergte – niet geschikt voor besturen van een voertuig

Tip 5:

Welke kleur van glas kiezen? De kleur heeft geen invloed op de lichtabsorptie, maar versterkt bepaalde eigenschappen:

  • Grijs: houdt de ruimtelijke kleuren in stand
  • Bruin: meer contrast bij bepaalde kleuren
  • Geel, groen, roze of speciale kleurtjes zijn niet geschikt voor tijdens het vliegen vanwege vervormingen.

Tip 6: 

Kies voor een montuur met dunne en flexibele brilveren: als je de bril langdurig moet dragen, is het belangrijk dat deze niet duwt en pijn veroorzaakt door het dragen in combinatie met een headset. Neem je headset mee naar de opticien zodat je dit kunt testen.

David Clark Headset