fbpx
Hoogdagen voor de militaire luchtvaart

A400M Atlas, wat een beest!

Hoogdagen voor de militaire luchtvaart afgelopen week. Op vrijdag 9 oktober landde de eerste Airbus A400M Atlas, het transportvliegtuig dat de iconische C-130 vervangt, op Melsbroek. Na een “welcome flight” doorheen het Groothertogdom Luxemburg en België werd het toestel voor zijn landing op de militaire luchthaven verwelkomd door twee F-16 Fighting Falcons. Dit is het eerste van acht toestellen voor strategische en tactische luchttransport dat Melsbroek als thuisbasis zal krijgen.

A400M in Melsbroek

Binationale eenheid

Op 7 oktober 2020 hebben een Belgische boordcommandant samen met een Luxemburgse  piloot de Airbus A400M met staartnummer CT-01 overgevlogen uit Sevilla (Spanje). Het toestel maakte een eerste stop in Luxemburg (ELLX) vooraleer het zijn reis verderzette naar de 15de Wing in Melsbroek (EBMB). Dit belangrijk moment werd bijgewoond door de Luxemburgse vice-premier, minister van Defensie, François Bausch, vergezeld van de Stafchef van de Luxemburgse Strijdkrachten, Generaal Steve Thull. Luxemburg is nu de zevende A400M-gebruiker in de wereld.

Het militaire transportvliegtuig met serienummer MSN104 zal, samen met de zeven A400M’s die door België werden besteld, gebruikt worden door een gezamenlijke Belgisch-Luxemburgse eenheid. De vervanger van de iconische C-130 kost 130 miljoen euro, vliegt 780 kilometer per uur en heeft leeg een actieradius van 8.500 kilometer. Het toestel is 45 meter lang en 42 meter breed. Uitkijken nu naar de eerste A400M voor België die over enkele weken geleverd wordt.

Nieuw hoofdstuk voor Melsbroek

Hiermee is er een nieuw hoofdstuk voor de 15de Wing en voor de (geïntegreerde) Belgische en Luxemburgse militaire luchttransportcapaciteit gestart. De vloot A400M zal ter beschikking gesteld worden van het EATC, European Air transport Command, en worden ingezet ter ondersteuning van nationale en internationale operaties.

Tegen januari 2021 worden het tweede en derde toestel verwacht en zal de vloot langzaam groeien tot 8 vliegtuigen in 2023.  

Cockpit-A400M

Tekst & foto’s: Jozef  Vanden Broeck & Kristof Moens