fbpx
Aankondiging minister van Defensie Ludivine Dedonder

Eindejaar met kleurrijke Marchetti’s in de lucht in plaats van vuurwerk

4 Marchetti toestellen

Op donderdag 31 december zullen vijf Marchetti’s van het Red Devils Team van de Luchtcomponent een vlucht over België maken als eerbetoon aan het zorgpersoneel, en om mensen in eenzaamheid een hart onder de riem te steken. Hierbij zal ook minister van Defensie Ludivine Dedonder aanwezig zijn. Enkele zorgverstrekkers worden met deze vlucht in de bloemetjes gezet en nemen plaats als passagier.

Geen vuurwerk om middernacht, wél vliegtuigen overdag

Minister Dedonder wil via dit initiatief op de laatste dag van dit bijzondere jaar het zorgpersoneel nog eens uitdrukkelijk bedanken voor hun inzet.  “Daarnaast compenseert deze vlucht over ons land ook een beetje het gebrek aan het nationaal vuurwerk, dat dit jaar niet kon doorgaan door de coronacrisis”, vertelt de minister. “In plaats van het kleurrijke vuurwerk om middernacht zullen de mensen overdag de kleurrijke Marchetti’s te zien krijgen.” 

Wie mag aan boord van de gekende rode vliegtuigen?

Via dit initiatief worden vier zorgverstrekkers – burgers en militairen – in de bloemetjes gezet en mogen ze als passagiers plaatsnemen tijdens deze vlucht over ons land. Volgende passagiers mogen plaatsnemen:

  • een hoofdverpleegkundige van het woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot;
  • een verpleegkundige van het ziekenhuis André Vesale in Montigny-le-tilleul;
  • een student geneeskunde van de Medische Component die ingezet werd in het ziekenhuis Bois de l’Abbaye in Seraing;
  • een militair van de Medische Component van het National Military Call Centre.

Na een medische controle en een veiligheidsbriefing zullen de vier passagiers een twee uur durende bedankingsvlucht over ons land maken. De toestellen zullen een groot aantal ziekenhuizen en woonzorgcentra overvliegen, waaronder de centra of ziekenhuizen waar de passagiers tewerkgesteld zijn of werden.

Wie betaalt de rekening?

 “Ik heb aan Defensie gevraagd een symbolische actie te organiseren voor al die mensen die zich solidair inzetten voor anderen, zoals het zorgpersoneel”, aldus Dedonder.  Deze vluchten maken deel uit van de voorziene vlieguren van de piloten van Defensie in 2020. Omwille van het vliegbereik van de SF260 Marchetti’s zullen de toestellen niet over de provincies Luxemburg en West-Vlaanderen vliegen.

Bron: Belgian Defense press office

 

Hieronder vind je de vliegroute met timing:

Vliegroute 31:12