fbpx
Melsbroek 15 maart 2021

Unieke beschildering als eresaluut aan de ‘Mighty Hercs’

CH01 Hercules Belgische Luchtmacht

Na bijna vijftig jaar trouwe dienst gaan eind 2021 de C-130 transportvliegtuigen van de Belgische Luchtmacht met pensioen. Om het 20ste smaldeel en de machtige Herculessen te bedanken voor hun inzet en volharding (Tenacity – de lijfspreuk van hun eenheid), kreeg het toestel CH-01 een unieke beschildering. Het toestel werd aan de pers voorgesteld op maandag 15 maart.

Sinds 1972 beschikt het 20ste smaldeel tactisch luchttransport van de 15de Wing in Melsbroek over Lockheed C-130 Hercules vrachtvliegtuigen. Al bijna een halve eeuw bewijzen deze krachtpatsers en hun bemanningen, technici en ondersteunend personeel hun toewijding en professionaliteit tijdens de vele internationale missies en operaties.

Het lijstje van uitgevoerde missies is impressionant te noemen. Voor de eerste humanitaire opdracht, SOS Sahel, gaan we terug naar 1973. Er volgden doorheen de jaren heel wat operaties. In 2020 brachten de leden van de 15de Wing hulp naar Libanon na de ontploffing in de haven en naar Griekenland na de branden in de vluchtelingenkampen.

Bij de Belgische Luchtmacht hebben dertien C-130 toestellen gevlogen. Het vliegtuig met staartnummer CH-01 landde op 25 juni 1973 op het vliegveld van Melsbroek. Dat was het eerste van de initiële reeks van 12 toestellen. Op 16 mei 1973 was de vloot compleet. Twee toestellen gingen helaas verloren: op 15 juli 1996 verongelukt de CH-06, waarbij 37 inzittenden en vier bemanningsleden om het leven kwamen. De CH-02 werd onherstelbaar beschadigd bij een brand in de hangar van Sabena Technics op Brussels Airport in 2006. Met de verzekeringspremie die daarvoor werd uitbetaald, werd de CH-13 gefinancierd.  

Momenteel zijn er nog vijf C-130’s actief, waarvan er 4 blijven vliegen tot en met einde 2021.

Nieuwe beschildering op CH-01

Tekst & foto’s: Jozef Vanden Broeck

 

Lees meer over de C-130 toestellen van de Belgische Luchtmacht in het dossier ’75 YEARS Belgian Air Force: vrachtvliegtuigen’ in RateOne 11.

Proefpakket per post