fbpx
Uit RateOne editie 11

Dieter maakt nostalgische droomvluchten met Sabena

DIeter Sabena

Uitgedost als Sabenasteward verscheen Dieter Schuttyzer (42), alias The Flying Sabenien, in februari 2021 in het televisieprogramma Stukken van Mensen op Play 4. De verzamelaar bood een origineel 48-delig servies aan dat bij Sabena gebruikt werd in first class tijdens de gloriejaren van de luchtvaartmaatschappij. De Antwerpse galeriehoudster Sofie Van de Velde bood er 575 euro voor en kaapte het porselein weg voor de neus van de andere kunstverzamelaars. Antiquair Paul De Grande had er zelfs tot 1000 euro voor willen neertellen!

foto collectie sabena

Het servies dat aangeboden werd in het programma Stukken van Mensen.

GEPASSIONEERD, GEFASCINEERD OF GEOBSEDEERD?

Dieter is gepassioneerd, nee… met meer dan 40.000 items in zijn collectie mag je van een obsessie spreken. Alles wat met Sabena te maken heeft koopt en koestert hij. Als kind droomde hij ervan om als steward aan de slag te gaan bij de luchtvaartmaatschappij. Tot twee keer toe waagde hij zijn kans, maar het mocht niet zijn. Toen Sabena in 2001 failliet ging, moest hij zijn droom voorgoed opbergen. Voor Dieter was het faillissement het startschot om het icoon van de Belgische luchtvaart in leven te houden. Alles wat met de maatschappij te maken had, begon hij te verzamelen. Van postzegels over peper- en zoutsetjes tot een cowling van een jumbomoter. Het volledige interieur van een Sabenacabine tot in het kleinste detail nabouwen is met zijn collectie geen moeilijke opgave. Dieter en ‘zijn crew’ kunnen piekfijn uitgedost in de originele outfits door het gangpad flanneren. Want ook de uniformen van piloten en de mantelpakjes van stewards en stewardessen behoren tot zijn collectie. Zelfs de gouden ringen die piloten met 25 jaar dienst kregen, wist hij te bemachtigen.

Dieter woont samen met zijn moeder in Lede tussen alle Sabenaspullen. Op elke plekje in huis vind je een waardevol verzamelstuk terug. “Een partner valt moeilijk te combineren met mijn hobby, want de meeste mannen schrikken als ze mij over mijn collectie horen vertellen”, lacht hij. “Alles wat ik in mijn leven heb verdiend, heb ik geïnvesteerd in mijn collectie. Als een kind een huis kost, dan heb ik met mijn Sabenacollectie doorheen de jaren wel in een aantal kinderen geïnvesteerd.”

gesprek
Dieter-49-Corpa

Dieter droomt weg te midden zijn Sabena curiosa.

WAS IK MAAR IN DE JAREN ‘50 GEBOREN

Dieter blikt met weemoed terug naar de gouden tijden van Sabena. “Was ik maar geboren in de jaren vijftig”, mijmert hij. “Ik had zo graag die tijden beleefd: toen vliegen nog exclusief was, toen het eten aan boord gedresseerd werd op porselein en vervolgens geserveerd werd volgens de Sabena etiquette. De tijd waarin piloten en stewardessen nog aanzien genoten.” Sinds 9/11 is de wereld veranderd en zeker de luchtvaart heeft een ander elan gekregen. Gelukkig kan Dieter af en toe ontsnappen aan de waan van de dag.

Als hij tussen zijn spullen zit, in de Sabena Revues leest en denkt aan de verhalen van het vroegere Sabenapersoneel leeft hij heel eventjes in de jaren ‘50.

Toen het eten tijdens de vlucht nog geserveerd werd op porseleinen servies, volgens de etiquette van Sabena. Uit Revue jaren ‘70

GLINSTERING IN DE OGEN

Zijn Sabenacollectie levert Dieter elke dag levensvreugde op. Op Belgische vliegmeetings is hij trouw aanwezig om zijn (dubbele) spullen te ruilen of te verkopen, terwijl hij vol passie over zijn hobby vertelt aan de bezoekers. Dieter, die de Belgische grandeur van toen levend wil houden besluit vol trots: “Ik zal mijn collectie blijven delen met al wie interesse toont: van antiquairs in een televisieprogramma tot verzamelaars op beurzen en de bezoekers van mijn website. Interesse voor Sabena komt uit alle hoeken van de wereld.

Zolang ik op deze aardbol rondloop, zal Sabena niet verloren gaan!”

Zoek je een leuk verzamelobject of Sabena curiosa, kijk dan zeker even op de website van Dieter: www.theflyingsabenien.be

Auteur: CO

Foto’s: Sabena archief / Sarah Van Looy / SBS6