fbpx
5/12/2021 - News scoop:

Primeur Bpost: vliegtuigen met een missie

Postzegelcollectie vliegtuigen

BPost zet 75 jaar Belgische luchtmacht in de kijker met vijf kleurrijke zegels, gevat in een fraai, gelimiteerd blad. De keuze voor evenveel toestellen is opmerkelijk: het zijn stuk voor stuk types die vooral bekendheid verwierven voor hun hulp aan de gemeenschap.

Het palmares van de Seaking kennen we: tijdens meer dan veertig jaar trouwe dienst redde het 40ste Smaldeel 1700 levens, verspreid over zowat 3300 interventies. Ook de C-130 Hercules zit in ons collectief geheugen, als kampioen van de humanitaire missies, dikwijls in bijzonder moeilijke omstandigheden. Hoeveel zielen de 15de Wing van de hongerdood redde, of zorgde dat ze niet omkwamen van ontbering na aardbevingen of overstromingen: niemand die het weet, want ze zijn ontelbaar. Fijn dat de voorganger van de Hercules een leven als postzegel krijgt: ook de C-119 was in een aantal humanitaire missies betrokken.

Minder bekend, maar zeker het vermelden waard, zijn de Swearingen Merlin, die zich verdienstelijk maakte voor het snel transporteren van onder meer donororganen. Net als zijn voorganger, de Percival Pembroke, het vijfde type in deze reeks, werd hij decennialang ingezet om het Belgisch grondgebied te fotograferen. Die data werden door ons Nationaal Geografisch Instituut aangewend voor het aanmaken van kaarten, die er mee voor zorgen dat onze postauto’s niet verloren rijden. 

Voor de verzamelaars, deze postzegelcollectie zal verkrijgbaar zijn bij BPost vanaf 29/08/22.