fbpx
Actua

Een nieuwe basis voor Koksijde

“In oktober werd definitief bevestigd dat de NH-90-helikopters onze gemeente zullen verlaten. Ik blijf dit jammer vinden”, aldus Marc Vanden Bussche, de flamboyante burgemeester van Koksijde. Onverwachts was het nieuws zeker niet, Defensie had dit al eerder aangekondigd. Sinds 2012 werkt men aan een reconversieplan van het gigantische terrein dat tot over de gemeentegrens met Veurne strekt.

Ontwerp basis Koksijde

Beide gemeenten stelden samen met de provincie vandaag (5 januari) de nieuwe naam en nieuwe visuele identiteit voor het projectgebied van de militaire basis in Koksijde voor. Fier toonden de politieke initiatiefnemers het logo en de naam ervan: De Nieuwe Basis. Er wordt druk getekend aan een PRUP, een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. Een strategisch project is er wel al.

Dat er geen woningen mogen komen, is een streep door de rekening. Maar dit weet men intussen handig op te vangen door gemeentelijke diensten op de voormalige basis onder te brengen, en die vrijgekomen ruimte erbuiten als waardevol woongebied in te kleuren. Defensie vraagt 50 miljoen voor het meer dan 300 ha grote terrein, de gemeente heeft de waarde op 30 miljoen geschat. Koksijde heeft er 20 miljoen euro investeringsgeld voor veil, dus de partijen zullen er ergens middenin moeten landen.

In elk geval behoudt de Luchtcomponent er een stekje: aanpalend aan de noord-zuid landingsbaan vrijwaart men een kleine zone voor een heligrid, een helikopterplatform voor specifieke trainingsvluchten met de NH-90.

Een deel van de bestaande vliegveldinfrastructuur, waaronder twee landingsbanen, worden behouden voor de recreatieve luchtvaart met ruimte voor drones en modelluchtvaart. Aan de kop van de landingsbaan voorziet men ruimte voor een clubhuis van een vliegclub en loodsen voor sportvliegtuigen. Parellel met de landingsbanen worden twee graspistes aangelegd met parkeerruimte.  Men droomt weer van fly-inns en talloze andere publieksmanifestaties.

De herinnering aan het 40ste Smaldeel poogt men te vrijwaren door een recreatieve invulling van de helikopterloods van deze iconische eenheid. Het is hier dat men blijft rekening houden met een ambitieus project: een zogenaamd ‘vliegend museum’ is volgens de ontwerpers hier mogelijk, met oldtimers en andere vliegtuigen die nog enkele keren per jaar een effectieve vlucht ondernemen. Dat museum geeft dan ook rechtstreeks uit op de landingsbaan. Zou dit passen in de ideeën van het War Heritage Museum in Brussel? De toekomst zal het uitwijzen.

Meer info: https://denieuwebasis.be/

Tekst: Cynrik De Decker
Beeld: Persdienst Koksijde