fbpx
Breekt 19-jarige Zara Rutherford morgen het wereldrecord?

ACTUA

Hoewel haar aankomst eerst voorzien was eind november ‘21, wordt Zara morgen 17 januari 2022 rond 10u verwacht op de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Een straffe prestatie van deze jongedame om solo, als jongste pilote, de wereld rond te vliegen met een ULM. 

Zara Ruhterford

Zara Rutherford vertrok op 18 augustus 2021 vanop de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem voor haar solovlucht rond de wereld. Hiermee wil ze het huidige record dat op naam staat van de Amerikaanse Shaesta Waiz, die op het ogenblik van haar prestatie 30 jaar was, verbreken.

De Belgisch-Britse Zara vliegt al sinds haar vijftiende. Voor deze recordpoging moet ze ongeveer 51.000 kilometer afleggen en zo’n 57 landen doorkruisen. Ze vliegt met een ultralight van de Slovaakse constructeur Shark, waarmee ze een kruissnelheid tot 300 kilometer per uur kan behalen. Het toestel wordt aangedreven door een 100 pk ROTAX 912 ULS motor met een WOODCOMP 2-bladsverstelbare schroef. De tweezitter werd voor deze recordpoging omgebouwd: in plaats van een passagierszetel is een extra benzinetank aan boord. Om het record te doen slagen, mag ze tijdens haar tocht geen passagiers aan boord hebben.

We kijken uit naar haar aankomst!

Tekst: CO
Foto: Luc Barry