fbpx
Luchtvaartgeschiedenis

Expo ‘Over vliegen, vallen… en opgraven!

Op 5 mei 1784 werd aan een “luchtbal” gevuld met 7 m³ waterstofgas een mandje vastgemaakt, en met het experiment van de gebroeders Montgolfier in hun achterhoofd stopten de Gentse onderzoekers J. Vander Eecken, J. Eggermont en P. E. Rainbeaux er een duif in. Deze ballon daalde neer te Parike bij Geraardsbergen om 7 uur ‘s avonds. De duif had geen enkele hinder van de vlucht ondervonden…

Precies 238 jaar later prikt het Archeocentrum Velzeke deze datum om hun nieuwe expo aan te kondigen bij luchtvaartliefhebbers. De eerste overzichtstentoonstelling over luchtvaartarcheologie in Vlaanderen!

5 mei 1784 Parike

Nooit eerder getoonde topstukken

De tentoonstelling bevat een verzameling aan voorwerpen uit heel Vlaanderen. Kenners zullen verrast zijn om de resten van een Fokker D.VII, het beruchte Duitse jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog, te kunnen zien. Tot nu toe waren er wereldwijd slechts 7 meer bekend, maar in de jaren 1990 doken er nog twee op in een loods in Frankrijk. Ze werden na de oorlog gebruikt voor promotie- en pleziervluchten vanuit Sint-Denijs-Westrem. Eén van de twee wordt nu voor het eerst tentoongesteld.

Expo Velzeke

Chronologisch overzicht

De expo brengt bezoekers van in de wolken tot onder de grond. Want luchtvaartgeschiedenis, dat is dromen en riskeren, vooruitgang en tegenslag, vallen en opstaan. De mens is al altijd gefascineerd door vliegen. Ongelukken bleken even fascinerend.

Handige tijdlijnen brengen de geschiedenis van de luchtvaart van de pioniersperiode over de vliegtuiggekte van het interbellum tot en met de wereldoorlogen.

Globaal èn lokaal

De globale ontwikkelingen zijn het decor voor lokale gebeurtenissen.

  • Na de ballon met de duif in 1784, volgde in 1785 in Gent de eerste bemande vlucht, en in 1908 de eerste vliegtuigvlucht in België.
  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Oost-Vlaanderen de eerste strategische bombardementen gevlogen, o.a. van op Scheldewindeke.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag deze regio op een kruispunt van luchtwegen. Vriend èn vijand kwam hier neer. De opgraving van de Halifax in Schendelbeke (Geraardsbergen), waarbij 4 inzittenden geborgen werden, was wereldnieuws.

Het is nog niet zo lang geleden dat Vlaanderen het slagveld van de wereld was. De menselijke verhalen achter de neergestorte oorlogsvliegtuigen zijn actueler dan ooit.

Praktische informatie:

Tijdstip: 20 mei 2022 tot en met 17 september 2023
Locatie: Archeocentrum Velzeke, Doolbosweg 2, 9620 Velzeke (Zottegem)
Website van het archeocentrum: klik hier
Telefoonnummer: +32 (9) 360 67 16