fbpx

Actua

Sonaca pompt niet langer geld in Sonaca Aircraft

Sonaca Aircraft 200

De raad van bestuur van Sonaca heeft op 3 mei 2022 besloten om de verlieslatende activiteiten van dochteronderneming Sonaca Aircraft niet langer te financieren. Sonaca Aircraft werd opgericht in 2016 en had als primaire missie het ontwikkelen, certificeren en op de markt brengen van een trainingsvliegtuig, de “Sonaca 200”. Wel worden er verder middelen ter beschikking gesteld om aan alle verplichtingen te voldoen en om de continuïteit van essentiële activiteiten voor klanten, namelijk dienstverlening en aftersales, te garanderen.

Volgens de CEO van Sonaca Yves Delatte is de stopzetting van de productieactiviteiten een noodzakelijk beslissing die voortvloeit uit de Covid-19-pandemie. Nog tot 2025 zal de impact op de luchtvaartsector voelbaar zijn en dat snijdt in de activiteiten die betrekking hebben op de pilotenopleidingen. Onder andere hierdoor blijven de bestellingen van de “Sonaca 200”, een vliegtuig ontworpen speciaal ontworpen voor trainings- en vrijetijdsvluchten, uit. Aangezien het orderniveau ver onder het breakeven punt ligt van de onderneming, moest men deze drastische beslissing om de productie stop te zetten noodgedwongen nemen.

Sonaca klopte de afgelopen maanden bij veel strategische partners aan om haar dochteronderneming te helpen en via nieuwe marktsegmenten extra omzet te genereren, maar er werd nergens een akkoord bereikt.

Alle personeel dat actief was op de site van Temploux krijgt de mogelijkheid om aan de slag te blijven bij een andere entiteit van de Sonaca-groep in België. Sonaca wil alle krachten en expertise op het gebied van luchtvaart aan boord houden, zodat ze er in 2025 in slagen om wereldleider te worden in de sector.  

En zo werd vandaag jammer genoeg een nieuw (triest) stuk Belgische luchtvaartgeschiedenis geschreven.

Sonaca Productie Belgium

Tekst: CO 
Foto: Sonaca Aircraft