fbpx

Film

Top Gun Maverick, een eerste recensie

Top Gun Maverick

Filmliefhebbers, en in het bijzonder luchtvaartliefhebbers vonden gisteren massaal de weg naar de cinemazalen in ons land. Twee jaar later dan gepland, ging de film TOP GUN MAVERICK eindelijk in première. RateOne redacteur Dirk Stouten ging kijken bij Kinepolis in Hasselt en pent zijn mening over de film neer.

Wat kan ik zeggen over TOP GUN MAVERICK zonder teveel prijs te geven…?

Wel, degenen die de eerste film gezien hebben – wellicht iedereen zeker? – zullen daar tijdens de tweede de hele tijd aan herinnerd worden. Naast de verwijzingen naar de originele versie die vaak duidelijk en soms subtiel aanwezig zijn, is de film doorgaans ook gevuld met tal van zogenaamde ‘easter eggs’ voor wie ze kan vinden…

Het begin van de film brengt je al meteen weer terug naar het origineel van 1986. Daarna wordt het meer een Top Gun meets Mission Impossible… Ik denk dat Tom Cruise de afgelopen jaren zo toegewijd is geweest aan de Mission Impossible-franchise, dat men een beetje aan kruisbestuiving heeft gedaan.

Hoewel de luchtscènes realistisch overkomen omdat die ook daadwerkelijk werden opgenomen tijdens vluchten in echte straaljagers, doet een getraind oog je soms toch afvragen welke luchtmanoeuvres ze nu daadwerkelijk hebben gevlogen en welke later zijn toegevoegd via CGI (Computer-Generated Imagery)…

Ik bedoel, van beneden, recht omhoog, rakelings tussen twee andere vliegtuigen doorschieten of tegen hoge snelheid zijwaarts tussen de pilaren van een brug vliegen? Echt? 

Het blijft een Hollywood-film en het is nog steeds entertainment, dat snap ik wel, maar dit maakt het allemaal nogal overdreven en dat vind ik persoonlijk, als kenner, een beetje jammer. Hoe dan ook, hoewel de originele versie uit 1986 op dat gebied geloofwaardiger leek en over het algemeen serieuzer was, zit er in deze film wel meer humor.

TOP GUN MAVERICK is dan misschien wel melancholisch, emotioneel, grappiger en spannender, ik werd verliefd op TOP GUN 36 jaar geleden en die liefde is nog niet over.

Ben je ook gaan kijken naar de film? Zijn je hooggespannen verwachtigen ingelost? We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat het ons dus zeker weten!

 

Tekst: Redactie – recensie Dirk Stouten
Foto: Banner Kinepolis – Top Gun