fbpx

Briefing

Dakota DC-3 prinses Amalia in Oostende

Dakota DC-3

Op 21 en 22 mei 2022 kwam deze 78-jarige grand old lady naar de luchthaven van Oostende en voerde enkele rondvluchten uit over de poldervelden, het vliegveld van Ursel, Brugge en de kustlijn. Het was van 2015 geleden dat het toestel nog in ons land was. Meer dan zeventig luchtvaartliefhebbers betaalden met plezier een ticket voor een vlucht van 45 minuten met de Dakota DC-3 Prinses Amalia.

Van de DC-3, ontworpen in de jaren ’30, werden er ongeveer 14.000 stuks geproduceerd. Wellicht een van de beste en meest gebouwde vliegtuigen ter wereld en bovendien één van de eerste metalen toestellen die bijna volledig uit aluminium is vervaardigd.

In 1944 was Amalia actief tijdens D-day om parachutisten te droppen en tijdens operatie Market Garden. Na de oorlog kwam het toestel in handen van wijlen prins Bernhard, die er eerst zelf nog op vloog en er nadien het eerste regeringsvliegtuig van maakte. Het is de DDA Classic Airlines Foundation die dit stuk vliegende geschiedenis in ere houdt. 

Tekst & foto: Dirk Stouten