fbpx

Aangename kennismaking

Luitenant-kolonel Jan Roosen

De background van de departementscommandant Technische Vorming

 

Jan Roosen - Commandant van het Departement Technische Vormingen (DTV) bij de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) op de campus Saffraanberg bij Sint-Truiden.

 

Luitenant-kolonel van het vliegwezen stafbrevethouder Jan Roosen werd geboren te Sint-Truiden op 21 maart 1970. Na het middelbaar onderwijs aan de Koninklijke Cadettenschool te Laken studeerde hij vervolgens af bij de 129ste promotie Alle Wapens aan de Koninklijke Militaire School (KMS). In 1993 kreeg hij zijn eerste affectatie als technisch officier bij de 10de Tactische Wing te Kleine-Brogel.

 

In 1997 werd hij grondschoolinstructeur in de 1ste Wing Training te Bevekom en vanaf 2001 tot 2013 aangesteld als militair repetitor in de KMS. Tijdens deze periode accumuleerde hij niet minder dan 4.000 lesuren aan de leerling-piloten tijdens hun basis- en gevorderde vliegopleiding op Marchetti en Alpha-Jet. Hij was tevens actief bij de Royal Belgian Air Cadets en bij een aantal burgervliegscholen.

In 1998 behaalde hij een Belgische ATPL(A) (theoretical knowledge) en in 2000 een Commercial Pilot Licence (CPL) en een Flight Instructor (FI) rating. Hij bezit tevens een aerobatic rating en mag zowel vliegles geven aan kandidaat-instructeurs als leerlingen voor de PPL, de CPL en de night rating op verschillende types eenmotorige propellervliegtuigen. Hij vergaarde zo ondertussen om en bij de 1.500 uren vlieginstructie.

 

Door zijn uitgebreide ervaring in het lesgeven aan zowel militaire leerling-piloten (vanaf de promotie 96A tot in 2013) als aan kandidaten privaat- en lijnpiloten werd Jan al snel aanzien als een referentie in vooral het theoretische luchtvaartonderricht.

 

Hij is een expert in het domein van de technische luchtvaartvakken zoals vluchtprincipes (subsone, transsone en supersone aerodynamica, vluchtmechanica en stabiliteit), flight performance, boordinstrumenten,  mass & balance, airframe & systems en zuiger- en turbomotoren, toegepast op zowel de kleine als de grote vliegtuigen.

 

Zelf schreef hij ook een aantal boeken over vluchtprincipes, motoren en boordinstrumenten die in de luchtmacht gebruikt werden en dit n.a.v. de eerste publicaties van de learning objectives van de JAR/EASA. De zovele topics – van eenvoudige beschrijvingen zoals de werking van de hoogtemeter tot meer complexe analytische beredeneringen zoals gyroscopische precessie en de effecten van omgevingsfactoren op de motor- en vluchtprestaties bijvoorbeeld – werden steeds met passie voor het onderwerp en vanuit een pragmatisch oogpunt onderwezen.

 

Na een passage als adjunct-studiedirecteur in de KMS, het competentiecentrum Air te Bevekom, als commandant van de verdedigings- en steungroep in de 1ste Wing, een jaartje hogere stafopleiding en twee jaar bij het hoofdkwartier in Evere, is hij met deze ervaring in de operationele vormingswereld nu dan ook de juiste man op de juiste plaats in het DTV.

 

Lees hier de reportage: Zo word je luchtvaarttechnicus

www.mil.be
www.saffraanberg.be

Tekst: Jos Schoofs
Foto’s: Jos Schoofs & Stefan De Grave
Uit: RateOne editie 16