fbpx

EVENTS

Tailwheel Meet niet langer in Geraardsbergen

Na zestien edities op het vliegveld van Geraardsbergen, kiezen de organisatoren van Tailwheel Meet voor een nieuwe formule, een nieuw team én wisselende locaties.

Tailwheel Meet werd voor het eerst georganiseerd door Kris De Schryver in 2006 en vloeide voor uit eerdere samenwerkingen met The Flying Legends (Wevelgem). Kurt Plyson had in 2022 hiervoor de eerste contacten gelegd. Tailwheel Meet was een unieke fly-in uitsluitend voor (oldtimer)vliegtuigen van het staartwieltype. Omwille van operationele redenen op het vliegveld van Geraardsbergen was men verplicht om het aantal deelnemers te beperken tot 25 à 30 per dag. Wat eerst een zwakte leek, bleek later een voordeel te zijn omdat het evenement zo een exclusief karakter kreeg.

Jaarlijks kreeg een persoon of vereniging die zich inzet om het vliegend luchtvaarterfgoed onder de aandacht van het publiek te brengen de eer om peter te worden van het event. Het allereerste peterschap werd in 2008 toegekend aan wijlen Eric Vormezele.

De nieuwe formule

Na de editie van 2022 werd nagedacht over de toekomst van het evenement. Een nieuw team gevormd door Bjorn Moerman, Stefan De Sutter, Steven De Cuyper en Kris De Schryver kozen ervoor om het uitgangspunt te respecteren: een fly-in exclusief voor vliegtuigen van het staatwieltype. Maar de locatie van de fly-in zal jaarlijks wijzigen. De voorkeur zal telkens uitgaan naar vliegvelden met een exclusieve ligging of met een bijzondere historische waarde.
> lees verder onder foto…

Organisatie Tailwheel Meet 2023

Voor 2023 werd gekozen voor het vliegveld van Boulogne-sur-Mer (LF6251), wat met zijn idyllische ligging langs de Opaalkust zeker voldoet aan de eerdergenoemde criteria.
> lees verder onder foto…

Boulogne sur Mer LF6251

Jaarlijks zal er met de lokale organisatie van het gastvliegveld een initiatief genomen worden om de jeugd in de omgeving warm te maken luchtvaart. Op een laagdrempelige manier zullen ze kennis kunnen maken met de vliegtuigen en de deelnemende piloten.

Dankzij de kleinschaligheid van de nieuwe formule zal er ook extra aandacht kunnen geschonken worden aan de vliegtuigspotters. Ze zullen de kans krijgen om in de onmiddellijke nabijheid van de toestellen unieke beelden vast te leggen.

Peterschap

Ook de traditie van het peterschap blijft behouden. In 2023 wordt de eer toegeschreven aan het Pinguin Formation Team.

Logo Pinguin Formation Team

Deze groep van vrienden, piloten en SV4B-eigenaren delen de passie voor hun historisch correcte toestellen, het formatievliegen en luchtvaart in het algemeen met het grote publiek tijdens hun 2-maandelijkse grass-strip-tours of hun verschijning op tal van fly-ins. De toestellen hebben vanaf 1950 tot midden jaren ’70 deel uitgemaakt van de Elementaire Vliegschool van de Belgische Luchtmacht waar ze bijdroegen aan de opleiding van onze Belgische piloten op het vliegveld van Goetsenhoven.

Activiteiten voor de deelnemers

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei zal vliegen en genieten van de omgeving centraal staan. Daarnaast worden ludieke activiteiten voorzien en is er uiteraard ook catering voor de bezoekers. Op zaterdagavond staat een BBQ mét live-muziek op de planning.  Naast een peterschap-ceremonie, de uitreiking van de ‘immaculate restauration’ en ‘longest distance’ trofeeën, wordt op zondagochtend ook nog een ‘hangar breakfast’ aangeboden.

Auteur: CO
Foto,s: archief organisatie Tailwheel Meet