2018 – Met op onze radio de tophit ‘Zoutelande’ van Bløf en Geike Arnaert rijden we richting Kortijk. Een vluchtje naar Midden-Zeeland hadden we al langer in gedachten. Zomervakantie, een zonnige vrijdag, ideaal!
De OO-CQD getankt en ready for take-off…
De OO-CQD ready for take-off
De OO-CQD ready for take-off

‘‘KORTRIJK RADIO, OO-CQD IS AT THE FUEL STATION FOR A NAVIGATION FLIGHT FROM EBKT TO EHMZ REQUEST TAXI INFORMATION’’

Na het opstijgen zetten we koers richting Breskens. We cruisen met ons toestel 100 KIAS op een hoogte van 3500 ft. Ter hoogte van Ursel schakelen we over op de frequentie Dutch Mil en kort daarna kruisen we de grens.  Via Breskens steken we de Westerschelde over en na enkele minuten hebben we het vliegveld al in het vizier. Na een vlucht van 49 minuten zetten we de wielen van onze Robin op de graspiste.

Vliegveld Midden-Zeeland
Vliegveld Midden-Zeeland

OO-CQD righthand downwind 27, full stop

We stappen richting toren en betalen er € 22,50 landingstaks. “Astublieft, hier heb je een klantenkaart: 10 keer landen, 11de landing gratis”, zegt de luchthavenmeester.

Zakendoen, je moet het onze noorderburen niet leren.  Het valt op dat het vliegveld echt commercieel wordt uitgebaat. Er is een verzorgd restaurant, het personeel is hartelijk, je krijgt onmiddellijk zin om je op het zonnig terras te gaan zitten voor een drankje en een hapje.

Nederland, fietsland

Ons vieruurtje
Ons vieruurtje

We maken er een daguitstap van, dat was ons plan. En ook hier hebben die uitbaters aan gedacht. Je kunt er een auto huren voor € 30 per dag of fietsen aan € 6,5 per stuk. Sportief als we zijn, kiezen we voor de tweewielers. Arnemuiden, Vlissingen, Zoutelande… er liggen nogal wat pittoreske plekjes in de omgeving.

We fietsen langs de waterweg richting Veere, een historische stadje op amper 9,5 kilometer van het vliegveld. Langs de fietsroute valt het ons op dat deze regio echt wel in volle expansie is. Er wordt volop gebouwd, er worden ook tal van activiteiten aangeboden. Er is een hotel, een vakantiepark,  een camping, je kunt er kajakken…

Het  centrum van Veere zelf ademt die typische Hollandse gezelligheid: de haven, de karakteristieke steegjes met lekkere restaurants. Geen Hema, Albert Heijn of andere grote ketens, alleen authentieke winkels met leuke snuisterijen.

Na een lichte lunch aan het water,  een bezoek aan ‘Oma’s snoepwinkeltje’ en na de proeverij van de streekspecialiteit ‘Zeeuwse Bolus’ – een zoet koffiebroodje van wit brooddeeg met basterdsuiker -, kopen we traditiegetrouw een magneet. Dat doen we altijd als we samen een fijne dag beleven op een locatie waar we nooit eerder zijn geweest.

Centrum van Veere
Centrum van Veere

Rond 16 u zetten we de fietsen netjes terug aan het luchthavengebouw van EHMZ. Als vieruurtje kiezen we voor een heerlijke wafel met slagroom en een dame blanche.  Nadien maken we de windberekeningen in de briefingroom. We dienen ons vluchtplan in en na een telefoontje naar Brussels Briefing maken we ons klaar voor vertrek.

Na een terugvlucht van negenenveertig minuten vervoegen we het circuit van Wevelgem en zetten we bij lichte crosswind het toestel terug aan Belgische bodem.‘‘OO-CQD cleared to land, wind from the north 10 knots’’

Als de trein altijd een beetje reizen is, dan is een uitstap met het vliegtuig dat zeker. Wil je deze uitstap zelf doen? We kunnen het je alleen maar aanbevelen. Zorg er alleen voor dat je voldoende tijd hebt om de streek te bezoeken. Veere was mooi en er liggen beslist nog heel wat parels verstopt in Zeeland. En Zoutelande, dat oude strandhuis gaan we vroeg of laat toch ook nog zeker eens gaan bezoeken!

Onze beoordeling: 18/20

Infofiche: NL_FlyAdvisor_MiddenZeeland

Website: Vliegveld Midden-Zeeland