fbpx

Zeg niet zomaar ‘studentenclub’ tegen EUROAVIA

Wat associeer je met een studentenvereniging? Fuiven, dopen en af en toe een cantus? Niet bij Euroavia. Ook hier drinken ze geregeld een pint – of meerdere -samen, ze hebben niet voor niks hun maandelijkse baravond. Maar Euroavia is veel meer dan dat. Deze Europese vereniging omvat ongeveer 2000 studenten van 42 hogescholen en universiteiten in 18 Europese landen. In België heb je twee afdelingen. De ene in Leuven, de andere aan zee. Wij treffen enkele bestuursleden van de afdeling in Oostende aan die ons een woordje uitleg geven.

Enkele leden uit de afdeling Oostende
Enkele leden uit de afdeling Oostende

Aanstormend talent verenigd

Jeremias Boumon – huidig PR Manager vertelt: “Een nijpend tekort aan geschoold – technisch – personeel, je hoort en leest het wel vaker. Ook in onze sector is dit het geval. Onze vereniging werkt in de twee richtingen: enerzijds zorgen we ervoor dat de studenten de bedrijven leren kennen, anderzijds bieden we aan de ondernemerswereld een platform waar vele studenten binnen hun doelgroep verenigd zijn.

Om onze leden een beeld te geven van de bedrijven waar ze later in terecht kunnen komen, organiseren we geregeld bedrijfsbezoeken. Onlangs gingen we naar ASCO, een Belgische luchtvaartgigant in Zaventem. Deze fabrikant ontwerpt en produceert essentiële onderdelen voor bepaalde vliegtuigtypes zoals de Airbus A350 en voor ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig, de Airbus A380. Voor onze studenten luchtvaarttechnologie een ideale gelegenheid om het bedrijf in werking te zien en te beseffen aan welke hoge eisen je moet voldoen om hier aan de slag te kunnen. Verstandige en gemotiveerde mensen met kennis van alle moderne technieken kunnen zich hier bewijzen.”

Tec4jets

Deuren openen voor de toekomst

Orhan Aslan, eveneens student aan VIVES en klaar om de taak van voorzitter van de organisatie op zich te nemen gaat verder: “Met onze organisatie openden we ook de deur bij Tec4Jets, een bedrijf gevestigd op Brussels Airport. Sinds 2008 is dit onderhoudsbedrijf verantwoordelijk voor alle lijn- en basisonderhoud van de toestellen van TUI fly. We kregen een zicht op de activiteiten van de onderneming en kunnen ons zo nog beter toekomstgericht oriënteren binnen de sector. Na de rondleiding werden we met een ‘TUI-smile’ uitgenodigd voor de “Happy People Pub”, een maandelijkse samenkomst voor het personeel om bij te praten met een hapje en een drankje. Ze vertelden ons over hun ervaringen binnen Tec4Jets en dat wekte meteen extra interesse en motivatie op bij ons. Zonder Euroavia zou de gastvrijheid en openheid van de bedrijven ongetwijfeld een stuk minder zijn.”

Netwerken, over de grenzen heen

“Dankzij het internationaal karakter van Euroavia kunnen we ook over de landgrenzen heen netwerken”, zegt Elke Lips, die vanaf volgend academiejaar de functie PR-verantwoordelijke zal uitvoeren. “Eind mei bezochten we bijvoorbeeld de 53 e editie van de Internationale Tentoonstelling van Lucht- en Ruimtevaart in Le Bourget. We kwamen niet alleen in contact met Franse bedrijven, want er waren internationale exposanten uit 48 verschillende landen aanwezig. Vliegtuigen overal… van op de grond tot in de lucht. De gigantische airshow was voor ons de apotheose van de dag: vliegtuigen en helikopters stegen recht voor onze neus op en lieten zich van hun beste kant zien. Tijdens dit bezoek kregen onze leden de kans om kennis te maken met studenten van onze vereniging uit andere landen en op die manier hun netwerk te verruimen. Want netwerken is ongetwijfeld zeer belangrijk voor onze toekomst en die opportuniteit willen we met Euroavia aan onze leden bieden.”

In de cockpit
In de cockpit

Kansen krijgen en ervaring opdoen

“Onze studentenclub is er niet alleen om uitstappen te organiseren. Doorheen het jaar houden we de contacten tussen de studenten en de bedrijven aan. Zo worden er ook stageplaatsen gevonden of vakantiejobs aangeboden. Neem nu bijvoorbeeld North Sea Aviation Center, de gloednieuwe business terminal die onlangs werd geopend in Oostende. Ze hadden extra werkkrachten voor de zomer en weekends nodig met kennis van en interesse in luchtvaart. Via het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC), kwam NSAC met Euroavia in contact. Onze leden kregen de kans om te solliciteren voor een vakantiejob die binnen hun interesseveld en vaardigheden ligt. De takenpakket gaat van het meehelpen met de handling, passagiers en crew ontvangen en begeleiden, vliegtuigen proper houden tot assistentie op de technische dienst. De sollicitaties verliepen via de General Manager van NSAC, samen met een ex- Euroavia-lid”, knipoogt Daan De Groote, huidig voorzitter van de vereniging. ”De geschikte kandidaten kregen een job aangeboden en sommigen onder hen kunnen er zelf binnenkort vast aan de slag als flight administrator. Over een geslaagde samenwerking voor alle partijen gesproken!”

Voor studenten én bedrijven

Studenten die zin hebben om lid te worden van Euroavia kunnen contact opnemen via de website of Facebook. Ook bedrijven die openstaan voor samenwerking kunnen via deze weg kennismaken met de vereniging en haar leden. Enkel dankzij de steun uit de sector kan deze organisatie (blijven) bestaan.

Afdeling Oostende
Site: http://euroavia-oostende.eu/
Facebook: @euroaviaost
Instagram: @euroavia_ostend

Afdeling Leuven
Site: www.euroavialeuven.com