fbpx

IACE: Belgische luchtcadetten slaan vleugels uit in het buitenland

Jongeren met ambitie voor luchtvaart kunnen,  na het slagen in de selectieproeven,  een zweefvliegopleiding  volgen via de organisatie Royal Belgian Air Cadets. Tijdens hun derde jaar maken enkelen onder hen kans om de vleugels uit te slaan naar het buitenland. Coördinator van International Air Cadet Exchange is Cdt. v/h Vliegwezen Karla Persyn.

IACE

“IACE of hoe de wereld wat dichter bijeen komt”

Commandant Persyn: Het oorspronkelijk initiatief van een uitwisseling kwam van de Britten en de Canadezen eind jaren 40. Langzamerhand kregen ook andere landen interesse in het project, zoals USA met de Civil Air Patrol, maar ook Europese landen wilden meewerken. Midden jaren 50 werd duidelijk dat er nood was aan een overkoepelend orgaan voor de administratie en coördinatie en zo werd de International Air Cadet Exchange Association in het leven geroepen rond 1955. Ook België werd in die jaren lid.

Momenteel zijn er wereldwijd een twintigtal landen aangesloten. Hiervoor betaalt elk land een jaarlijkse bijdrage en komen de afgevaardigden samen tijdens een ‘planning conference’. We bespreken alle programma’s voor het komende jaar en maken afspraken over het aantal begeleiders en cadetten dat we gaan uitsturen. Elk land is verantwoordelijk voor zijn eigen programma en draagt hiervoor de kosten.

Commandant Persyn
Commandant Persyn

Zelf ben ik geleidelijk aan in het project gerold. Mijn eerste deelname aan een conferentie was in 2010 in Seattle. Ik leerde mensen kennen met dezelfde drijfveren. Ik kreeg ook meer en meer vat op de organisatie in België. Vanaf 2012 werd ik verantwoordelijk voor het Belgische programma en het uitsturen van alle cadetten. Door mijn goede contacten met mijn ’tegenspelers’ in de andere landen, kon ik ook nieuwe uitwisselingen concretiseren. Zo ontstond er in 2012 een uitwisseling met Nieuw-Zeeland en daarna ook met Australië en Hongkong. In 2013 reisde ik als begeleider naar Australië. Het was een fantastische ervaring. Sindsdien doe ik nog altijd alle organisatie en wordt hiervoor bijgestaan door 2 medewerkers van de vereniging en 2 senior cadetten.

In 2016 werd ik verkozen tot voorzitter van IACE. Ik vind het een eer om deze internationale organisatie te leiden. De nachtelijke skype meetings met de andere bestuursleden uit onder andere Australië, Canada en Hong Kong neem ik er graag bij. Zo kan ik alle projecten opvolgen en bijsturen waar nodig, zoals het implementeren van een nieuwe website en de screening van kandidaat-leden.

In België wordt het IACE programma ondersteund door verschillende partijen. Bij de Luchtmacht kan ik aankloppen voor logement, bezoeken aan verschillende basissen en een vlucht met een A109. Onze eigen organisatie van de Luchtcadetten biedt zweefvliegvluchten aan en de Lion’s Club Hannuit zorgt jaarlijkse voor een aanzienlijke bijdrage die helpt bij de aankoop van de vliegtickets. Ook andere commerciële partners sponsoren het project. Onze luchtcadetten organiseren jaarlijks een galabal en met de opbrengst hiervan dragen zij ook hun steentje bij. En last but not least zijn de gastfamilies een heel belangrijke spil in de organisatie. Zij vangen de gasten op tijdens de weekends, zodat de buitenlandse jongeren en begeleiders kunnen kennismaken met het Belgisch gezin en zijn gewoontes. Uiteraard moeten de cadetten en begeleiders die zelf op uitwisseling gaan hiervoor ook een bijdrage betalen. Zo kan het hele project zichzelf onderhouden.

IACE logo

In 2018 vertrekken er opnieuw 17 cadetten en 3 begeleiders naar Australië, Hongkong, Canada, USA, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en UK. De programma’s zijn stuk voor stuk interessant. Je leert nieuwe culturen kennen, ziet hoe ande

ren even gepassioneerd zijn door luchtvaart en je bouwt vriendschappen op doorheen alle barrières van taal, geloof en cultuur. De cadetten worden geselecteerd op basis van inzet en attitude tijdens hun jaren als cadet, maar ze moeten ook slagen voor een test Engels , gezien dat de voertaal is in alle landen.

Ik ben elk jaar weer onder de indruk als eind juli, op de afgesproken dagen, de hele IACE gemeenschap in beweging komt en cadetten letterlijk wisselen met een leeftijdsgenoot, hoe ze het vliegtuig nemen naar al deze mooie bestemmingen en hoe, in een mum van tijd, nieuwe vriendschappen worden gesloten over de landsgrenzen heen.

Wil je meer lezen over de IACE? Surf naar www.IACEA.com

of volg ons op de facebook: IACE Belgium