Multitasking aan boord van de Sea King:

boordcommandant en stand-in van Claudia

De golfclub van Knokke vormt de habitat van Kolonel Vlieger Stafbrevethouder op rust Marc Emonts-gast. Na een respectabele carrière hing deze luchtmachter in 2002 zijn flightsuit aan de haak als korpscommandant van de basis Koksijde. Zijn logboek is gevuld met vlieguren op Thunderstreak, Mirage, Fouga Magister, T-33, Alpha-Jet en uiteraard op Sea King.

Van kleins af aan was de keuze al gemaakt. Hij moest en zou piloot worden. Zijn moeder zag snel dat dit geen bevlieging was en steunde haar zoon. “Mijn carrière begon zoals bij vele militaire piloten als luchtcadet. Daarna ging het snel, ik werd toegelaten tot promotie 68C en vatte mijn jacht op militaire vleugels aan. Met enige fierheid kan ik zeggen dat ik als de eerste van mijn promotie de vliegopleiding afrondde.”

Dat was het begin van mooie tijd met heel wat uren in de cockpit. In totaal vloog de kolonel meer dan 11.000 uren bij elkaar op verschillende militaire en burgertoestellen. 

Kolonel Vlieger Stafbrevethouder Marc Emonts-gast

Aan het hoofd in Koksijde 

In 1982 kwam Emonts-gast als kapitein terecht in Koksijde als CO van het 40ste squadron. “Ik kan niet ontkennen dat het bijzonder was om voor het eerst met een toestel zonder “echte” vleugels te vliegen.”

Toch bood de Sea King de piloot heel wat uitdaging. “Ik kan je verzekeren dat je op scherp moet staan als je ‘s nachts bij 9 beaufort boven een schip hangt met je heli. Tijdens mijn eerste periode als CO 40e (commanding officer) kon ik mijn opleiding tot boordcommandant niet voltooien. Als boordcommandant is coördinatie van de ganse bemanning één van de moeilijkste zaken. Je vormt een belangrijke schakel binnen het volledige squadron, waar iedereen samenwerkt om een reddings- of trainingsmissie tot een goed einde te brengen.”

In ’86 werd Marcs carrière in Koksijde onderbroken voor buitenlandse operaties, EU in Zagreb, woordvoerder van de minister in Kigali 94 en de functie van stafofficier bij de informatiedienst, eerst van de luchtmacht, daarna van de krijgsmacht. Uiteindelijk keerde hij toch terug naar de kust. In 1997, de periode waarin de televisieserie ‘Windkracht 10’ werd gedraaid, werd Emonts-gast BaseCo (base commander) van de basis Koksijde. 

Coupe Claudia

Eén vlucht zal de piloot nooit vergeten. Als boordcommandant was hij de stand-in voor zijn favoriete personage Claudia (Ann Ceurvels). Voor de opnames tijdens die vlucht werd een paardenstaart onder zijn helm bevestigd, zodat ze de beelden zouden kunnen gebruiken om in de serie te monteren. “Nadat mijn team en ik verschillende keren de winching hadden uitgevoerd, die nodig was voor het programma, kreeg ik een lek aan een olieleiding. Lichtjes in de cockpit begonnen te knipperen, alle olie liep eruit en ik vreesde dat ik de Sea King in het water zou moeten landen. Maar het geluk stond die dag aan onze zijde. Twee van de vijf Sea Kings waren nog maar net uitgerust met een Emergency Lubricating System. We hadden de juiste gekozen! Ik keek naar boven en we schakelden het systeem in. Dit gaf ons in theorie 17 minuten extra tijd om te landen, wat eigenlijk ook niet voldoende zou zijn om de kust te bereiken. Na 20 minuten zette ik de SeaKing veilig aan de grond. Na de ferme adrenalinestoot kon ik uiteindelijk toch opgelucht de cockpit verlaten. De rest van de bemanning stond bij me en kon hun lach niet bedwingen. Persoonlijk zag ik de humor van onze bijna ditching niet in. Tot ik mijn helm afdeed en iedereen mijn blonde paardenstaart zag bengelen.”

Marc Emonts-gast, nu op rust
Marc Emonts-gast, nu op rust

Van de flight line naar de golfbaan

Veel te vroeg, op 52-jarige leeftijd, moest de piloot met pensioen gaan. Zijn groene overall van Defensie ruilde hij in voor een piekfijn kostuum. Als piloot van bussinessjets, voornamelijk de Cessna Citation Excel, doorkruiste hij heel Europa. Nu hij inmiddels 69 is, blijft hij aan de grond en bij voorkeur op een golfbaan. De stilte brengt hem nu tot rust, in schril contrast met het gezoem van opstartende motoren van de toestellen waar hij zijn hele leven in en aan spendeerde.