Maandag 2 december 2019 — Sinds 2 december nemen luchtverkeersleiders van Defensie definitief plaats in de gebouwen van skeyes in Steenokkerzeel. Nu de militaire en civiele luchtverkeersleiding samenwerkt, kunnen ze hun operaties veel beter op elkaar afstemmen. Zodra het militaire luchtruim vrij is, kunnen andere vliegtuigen er weer gebruik van maken. Daarenboven zal het partnership ook een gunstige impact hebben op de veiligheid en het ecologische aspect van de luchtvaart.
De samenwerking tussen skeyes en Defensie stond ingeschreven in het regeerakkoord. Een efficiënter gebruik van het luchtruim moet alle partijen ten goede komen, zeker nu het luchtvaartverkeer boven België alsmaar toeneemt.
De verhuis van Semmerzake naar Steenokkerzeel brengt op vele vlakken veranderingen met zich mee voor de militairen. 22 luchtverkeersleiders van het ATCC nemen nu hun intrek in het luchtverkeersleidingscentrum Canac2 van skeyes. Er waren niet alleen infrastructurele aanpassingen nodig om de nieuwe collega’s te huisvesten, maar ook het operationele systeem onderging grondige wijzigingen om de werkingen op elkaar af te stemmen. Defensie gebruikt overigens SAS2. Dat is hetzelfde systeem als Eurocontrol, de derde speler in ons land die het luchtverkeer op hogere hoogte in goede banen leidt. Ondertussen wordt volop gewerkt aan SAS3, een eengemaakt systeem voor zowel skeyes, Defensie als Eurocontrol. Dat moet klaar zijn in 2024.
Verder is er ook een verschil in bedrijfscultuur. Om iedereen daarop voor te bereiden, werd een traject opgezet waarbij de werknemers van beide organisaties met elkaar kennis konden maken en elkaars werkwijzen konden leren kennen.
Tijdens een ceremonie, die plaatsvond onder de controletoren sprak ook Generaal-Majoor Frederik Vansina de genodigden toe: “Het burgerluchtvaartverkeer boven België neemt gestaag toe. Dankzij deze synergie kunnen we de behoeften van de Luchtmacht nu en in de toekomst consolideren. Andere landen zoals Nederland, Duitsland en Denemarken hebben een gelijkaardige synergie tussen militaire en civiele luchtverkeersleiding. Ook wij zullen nu dus de vruchten plukken van zo’n samenwerking. Daardoor staan we weer sterker in een internationale context, waarin we onze militaire engagementen willen nakomen. Onze missies in het Belgisch luchtruim zijn daarvoor cruciaal. Met dit perspectief voor ogen kunnen we dan ook onze opdrachten in optimale omstandigheden blijven uitvoeren.”
Verder waren ook Minister van Mobiliteit François Bellot en de CEO van skeyes, Johan Decuyper aanwezig, die vol enhousiamse sprak over de komst van de militairen: “skeyes en Defensie lopen samen een indrukwekkend parcours. Onze technische, operationele en administratieve diensten hebben enorme inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat we onze militaire collega’s vandaag kunnen verwelkomen in Steenokkerzeel. En dat bovendien zonder enige impact op de operationele luchtverkeersleiding gedurende het hele proces. Dat we het Belgische luchtruim in de toekomst samen nog beter en veiliger kunnen beheren, is een bijkomend voordeel in de internationale concurrentie om luchtruim en luchtverkeersleidingsdiensten.”
De plechtigheid werd afgesloten met een fly-by van vier militaire F-16-toestellen.
Foto’s: Jozef Van den Broeck & persdienst skeyes
Bron: skeyes en Belgian Defence News